Laskiaispulla a´la Patisserie Teemu & Markus

Nyt on tammikuun tipattomat ja kuntokuurit ohi kaikilla niillä, jotka sellaisen jaksoi aloittaa. Täytyy myöntää, että itsellä jäi ainakin tipaton pitämättä, koska rakkaus viiniin on liian suuri. Kevättalven perinne monelle suomalaiselle on laskiaispullien leipominen, tai ainakin niiden syöminen. Laskiaista vietetään tulevana sunnuntaina ja tiistaina joten herää suuri kysymys, hillolla vai mantelimassalla? Jos minulta kysyttäisiin, vastaus olisi aivan varmasti että otan pullani kaikilla herkuilla.

Laskiaistiistai eli ruotsalaisittain fettisdag on virallinen pullan syöntipäivä. Monille tulee varmasti yllätyksenä, että tämä kermalla ja mantelimassa tai hillolla täytetty muhkea herkku on alun perin kotoisin ruotsista. Hillo täytteenä on tosin suomalaisten keksintö, sillä ruotsalaiset nauttivat pullansa perinteiseen tapaan mantelimassalla.

Koska laskiainen alkaa tulevana sunnuntaina, haluamme paljastaa teille meidän mielestä parhaan laskiaispulla reseptin, jonka takana ovat suomen kenties komeimmat leipurit. Patisserie Teemu & Markus konditorian perustajat Teemu Aura ja Markus Hurskainen ovat paljastaneet parhaimman laskiaispullareseptin, jota aion ehdottomasti testata. Tämä resepti löytyy myös Teemun ja Markuksen leipäkirjasta, joka sisältää 40 vastustamatonta reseptiä perinteisestä ruisleivästä hieman eksoottisempaankin leipään, leipomoklassikoita unohtamatta.  Jos et vielä tänä vuonna uskalla laittaa essua päälle, niin voit käydä maistamassa Teemun ja Markuksen leipomia laskiaispullia Korttelin ja Kauppahallin Storyssa.

-Sala


TEEMUN JA MARKUKSEN LASKIAISPULLA (20-25 PULLAA)

PULLARASKI

1,8 dl kylmää vettä
3 dl vehnäjauhoja
vajaat 6 g kuivahiivaa
1 rkl kardemummaa

TAIKINA

3 dl kylmää maitoa
2 kananmunaa
125 g voita
14 dl vehnäjauhoja
2,5 dl sokeria
1 rkl suolaa
11 g kuivahiivaa

LISÄKSI

kermavaahtoa
mantelimassaa & mantelilastuja
hilloa & tomusokeria

TEE NÄIN

Tee pullaraski leipomista edeltävänä päivänä. Yhdistä kylmään veteen jauhot, hiiva, kardemumma ja sekoita. Anna raskin levätä peitettynä vähintään kymmenen tuntia.

Jos teet esitaikinan vasta leipomispäivänä, lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja anna raskin levätä 2-3 tuntia.

Tee taikina lisäämällä raskiin kylmä maito, huoneenlämpöiset kananmunat ja voi sekä jauhot, sokeri, suola ja hiiva. Vaivaa 18 minuuttia ja anna nousta peitettynä noin tunti.

Leikkaa kohonnut taikina paloiksi ja pyörittele palloiksi jauhotetulla alustalla. Anna pullien nousta leivinpaperin päällä pellillä noin tunti, ainakin kaksinkertaisiksi. Laita uuni lämpenemään 170 asteeseen.

Voitele pullat kananmunalla ja paista 12-14 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita.

Halkaise jäähtyneet pullat, leikkaa mantelimassa ohuiksi siivuiksi ja vaahdota kerma. Täytä pullat mantelimassalla, tai hillolla, ja vaahdotetulla kermalla. Koristele tomusokerilla tai mantelilastuilla.

Nauti!


Kolme vinkkiä täydelliseen pullaan

1) Muista vaivaa taikinaa tarpeeksi
2) Anna taikinalle tarpeeksi lepoa
3) Älä paista pullia kuiviksi
— Markus Hurskainen/ Pullamestari

Kulissien takana...