Mintulla maustettua kurkkukeittoa ja sumacilla marinoituja katkarapuja

P8211485.jpg

Söin maanantaina Ravintola OX:in lounaalla tämän taivaallisen kuohkean kurkkukeiton jossa oli raikasta pikkelöityä kurkkua sekä mausteisia katkarapuja. Katkaravut saavat raikkaan kirpeytensä sumacista joka on todella monikäyttöinen mauste. Sumac eli Sumakki on yksi lähi-idän keittiön kulmakivistä. Kirpeän hedelmäinen ja sitruksinen mauste jauhetaan sumakkipensaan marjoista. 

Tämä viileä keitto sopii loistavasti rapujuhlien alkuruuaksi ja kun valmistelut aloitetaan jo edeltävänä päivänä niin juhlien alla valmisteluun menee vaan muutama hetki. OX:in keittiömestari Janne suostui paljastamaan minulle keiton reseptin, ettehän kerro että jaoin sen tänne blogiin ;)

P8211587.jpg

Mintulla maustettua kurkkukeittoa ja sumacilla marinoituja katkarapuja 

kuudelle alkuruuaksi

Keitto
2 pientä shalotti-sipulia
1,5 valkosipulin kynttä
3 pientä tai 2 isoa kurkkua (6 avomaankurkkua)
1/2 dl valkoviinietikkaa
1,5dl kuivaa valkoviiniä
suolaa
sitruunaa ja limeä
1/2 dl oliiviöljyä
samppanjaviinietikkaa
2 dl turkkilaista jogurttia

Pikkelöity kurkku
2 kurkkua
1,5 dl vettä
1/2 dl etikkaa
1/2 dl sokeria

Sumacilla maustetut katkaravut
katkarapuja
seesamiöljyä
seesaminsiemeniä
sumac-maustetta


Valmistus
Pilko shalottisipuli ja valkosipuli pieneksi ja freesaa kuumalla pannulla runsaassa oliiviöljyssä, varo kuitenkin polttamasta valkosipulia. Lisää pannulle valkoviinietikka ja keitä kunnes nesteestä on haihtunut puolet, lisää seuraavaksi valkoviini ja toista edellinen, anna jäähtyä.
Pilko kurkut ja sekoita mausteliemen kanssa, lisää hyppysellinen suolaa ja puristele käsin mössöksi, anna maustua jääkaapissa yön yli.

Kurkkuspagetti
Kuori kurkku ja vedä siitä julienne-kuorijalla tai mandolinilla ohutta spagettia. Voit myös vetää juustohöylällä ohutta suikaletta ja leikkaa veitsellä spagetiksi. Valmista yksinkertainen pikkeliliemi, 1 osa etikkaa, 1 osa sokeria ja 3 osaa vettä sekä ripaus suolaa. Kiehauta liemi nopeasti, anna jäähtyä ja sekoita kurkkuspagettiin. Anna maustua mielellään yön yli.

Seuraavana päivänä
Ryöppää puntillinen minttua, lisää kiehuvaan veteen 2 sekunniksi ja siirrä seuraavaksi suoraan jääveteen. Kuivaa hyvin keittiöpyyhkeellä ettei minttu jää vetiseksi. Laita blenderiin minttu, kurkkuseos sekä jogurtti ja aja sileäksi. Siivilöi, mausta sitruunan- ja limenmehulla sekä samppanjaviinietikalla ja tarkista suola.

Sumacilla marinoidut katkaravut
Sekoita katkarapujen joukkoon loraus seesamiöljyä, limenmehua, sumacia, suolaa sekä seesaminsiemeniä.

Annoksen kasaaminen
Lisää lautaselle kurkkuspagettia, kauho päälle keittoa ja viimeistele katkaravuilla, oliiviöljyllä sekä muutamalla mintun lehdellä. 

P8211515.JPG