OX:in juhannusreseptit

Itselleni juhannus on vuoden tärkein juhla. Lähden kaupungista yleensä hyvissä ajoin ajamaan landelle Sipooseen. Mökkitiellä pysähdyn joka toisen ojan kohdalla ja nappaan mukaani niittykukkia, seppeleitä, pöytäkimppuja ja juhannussalkoa varten. Puna-apilaa, päivänkakkaroita ja kissankelloja. Auto täynnä kukkia jatkan kesätorille, jonne kokoonnutaan juomaan kahvit, syömään lohipasteijat ja toivottamaan hyvät juhannukset kesävieraille. Nappaan torilta mukaani paikallisia herkkuja, perunaa, savukalaa ja vasta-nostettuja vihanneksia. Toivon ainakin löytäväni hunaja-nauriita jotka maustan hunajalla ja heitän grilliin paahtumaan.  Juhannuspöydästä on löydyttävä liioiteltu määrä kaloja; maustettua silliä, silakoita, graavilohta, savukalaa. Tänä vuonna otan pölyttyneen jäätelökoneen käyttöön ja valmistan tuoreista mansikoista semifreddoa, jonka tarjoilen isolta vadilta marenkien, tuoreiden mansikoiden ja lämpimän suola-lakukastikkeen kera.

Grilli ahdetaan täyteen kaloja ja lihoja jotka nautitaan kesäisten lisukkeiden kera. Pyysin OX:in uutta kylmäkkö-kokkia Tomia paljastamaan muutaman juhannusreseptin OX:in menultä jotka ovat täydelliset kumppanit grilliruuan lisäksi. OX-Tabbouleh on ihana salaatti joka on täydellinen kumppani kaiken kanssa. Omena-kurkkuslaw on raikas lisuke esimerkiksi kalalle, omenamehu-kastike antaa ihana makeuden salaatille. Lisäksi ravintolapäällikkömme Toomas ideoi raikkaan, kesäisen kurkku sour-cocktailin joka on ihana alkumalja juhannusjuhliin.

- Kia

OX Tabbouleh


Couscous
250g couscousta

Kaada couscous-suurimoiden päälle 2,5dl kiehuva vettä ja sekoita mukaan oliiviöljyä ja puolikkaan sitruunan mehu. Peitä tuorekelmulla. Öljy erottelee jyvät kuohkeaksi ja sitruuna imeytyy suurimoihin kun ne turpoavat.

Salaatti
Kourallinen tuoretta korianteria, minttua ja lehtipersiljaa
1 Granaattiomena
300g paahdettuja cashew-pähkinöitä ( 150g salaattia varten ja 150g tahiniin)
Rasiallinen kirsikkatomaatteja
Puolikas kurkku
1 dl keltaisia rusinoita

Revi yrtit käsin kulhoon, lisää granaattiomenan siemenet. Tämä onnistuu helpoiten niin että otat ison kulhollisen kylmää vettä, puolitat granaattiomenan ja irrotat siemenet veden alla. Liota rusinat kylmässä vedessä noin tunnin ajan ja leikkaa rouheaksi. Paahda kuivalla pannulla cashewpähkinät ja laita puolet syrjään tahinia varten. Puolita kirsikkatomaatit ja leikkaa kurkku kuutioiksi. Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja lisää couscous

Cashew-tahini

150g paahdettuja cashewpähkinöitä
1 dl rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua joka antaa liikaa makua tahinille)
2-3 dl kylmää vettä

Lisää pähkinät blenderiin öljyn kanssa ja sekoita vettä kunnes tahna on kuohkean kermaista.  Voit tehdä tahnan myös morttelissa jolloin siitä tulee hieman rouheampaa. Mausta suolalla, sitruunamehulla ja yhden sitruunan kuorella ja lorauta päälle hieman oliiviöljyä.

mausta: suolaa, sitruunamehua ja yhden sitruunan kuori ja vähän oliiviöljyä pinnalle.
keltaisia rusinoita 80g soak in 1hour in cold water ooh roughly chop sekoita yhteen 


Omena-kurkku Slaw

Salaatti
3 avomaan kurkkua
5 granny smith- omenaa

Kastike
125ml tuoretta hyvää omenamehua -mitä parempi mehu, sen parempi kastike.
125ml hunajaa
1 dl omenaviinietikkaa
2,5dl rypsiöljyä
ripaus suolaa

Lisää kaikki ainekset blenderiin ja sekoita kunnes kastike on emolsioitunut, voit myös valmistaa kastikkeen sauvasekoittimella korkeassa astiassa tai käsin vatkaten (jos hauikset antaa myöten). Valmista julienne- raastetta kurkusta ja omenasta käyttäen julienne-rautaa tai vedä nauhoja kuorimaveitsellä  ja leikkaa ohuemmaksi veitsellä.  Sekoita kastike salaattiin juuri ennen tarjoilua ja viimeistele halutessasi seesaminsiemenillä.


 OX:in uudella menulla tarjoillaan viinipaketissa, alkuruuan seurana kesänmakuinen cocktail. Annoksessa on avomaankurkku-tagliatellea, seesami-marinoitua katkarapua ja kylmää kurkkukeittoa. 

OX:in uudella menulla tarjoillaan viinipaketissa, alkuruuan seurana kesänmakuinen cocktail. Annoksessa on avomaankurkku-tagliatellea, seesami-marinoitua katkarapua ja kylmää kurkkukeittoa. 

The Sour Cucumber

Kurkkuvodka
5 dl vodkaa
150g kurkkua
1/2 sitruunan kuori.

Leikkaa kurkku pieneksi ja lisää vodkan ja sitruunankuoren kanssa vakuumipussiin ja pidä viileässä yön yli. Vodkan voi valmistaa myös ilmatiiviissä rasiassa. Siivilöi vodka, säästä sitruunankuoret koristeluun. Laita kurkkumäski blenderiin, siivilöi liinan läpi ja lisää vodkan joukkoon.

Cocktail
4cl kurkkuvodkaa
1cl sokerilientä
2cl sitruunamehua

Ravista tai sekoita jäiden kanssa ja pidennä suolaisella vichyllä. Koristele kurkkuviipaleella ja sitruunankuorella.


Tom Hudson - The new chef in OX

I lived in a small town in England called Lincoln. I have been cooking ever since I was a kid and worked as a civilian officer for the police. I missed cooking and I didn’t want to be a policeman anymore so I packed my bags and moved to Finland in 2009.

I have been working in Finland as a chef in Savoy, Postres, Chez Dominique, Kämp Hotel, Olo, Farang and Shelter. I started in OX in February and felt immediately home.

Why OX? I love the food and the idea behind it. The dished are fresh and flavorful.
Hobbies? I have a pop-up hobby-restaurant together with my friend Markus ”Fogeli” Fogelholm called Säsong. The idea behind the restaurants is farm to table, it’s organic, mostly near produced food within 100km of Helsinki.
Favourite food? I could eat pies everyday, my favourite one is tarte tatin. My favourite dish in OX is the tartar, you should definitely try it!
My superpower is that I am able to trip over any object in any place at any time.
My dirty secret (which is not a secret) is that I can sing any Backstreet Boys song word to word. My favourite one is "I Want It That Way". In karaoke i would pick "Backstreets Back" to get the party started.
The last weekend on planet I would spend, day one getting really drunk, day two eating as much Chinese food as possible, day 3 spend the whole day with my wife.