Tapas vs. Pintxos!

Tapas ja pintxo. Molemmat ovat herkkuja espanjasta ja soveltuvat mukavaan illanviettoon mutta mikä erottaa ne toisistaan?

Yksinkertaisin eroavaisuus löytyy espanjan kielestä. Sana pincho tulee verbistä pinchar, lävistää. Baskimaassa käytetty nimi pintxo juontaa juurensa samasta sanasta. Nimen taustalla on tapa tarjoilla pikkusyötävät leipäpalan päällä siten, että täyte ja leipä lävistetään cocktail-tikulla. Tikku paitsi pitää herkun kasassa, ja se toimii myös laskuna: tikuista on helppo laskea montako annosta asiakas on syönyt. Perinteinen tyyli tarjoilla pintxoja on edelleen käytössä monissa baareissa erityisesti Pohjois-Espanjassa, mutta nykyään pintxtoiksi kutsutaan siis leipäpalan päällä tarjoiltavia suupaloja.                     

Tapasten nimi tulee sanasta tapa, joka tarkoittaa kantta tai korkkia. Pieni ruoka-annos on saanut nimensä siitä, että annos asetettiin tarjoiltaessa viinilasin päälle suojaamaan viiniä banaanikärpäsiltä, pölyltä ja muilta tavernojen vitsauksilta.

Legendan mukaan tapas-kulttuuri sai alkunsa kuningas Alfonso XIII:n Cadizin matkalta. Tuulisessa rannikkokaupungissa vieraillessaan kuninkaalle tarjoiltiin ilmakuivatulla kinkulla peitetty lasillinen viiniä, jotta hiekka ei lentäisi lasiin. Kuningas ihastui yhdistelmään ja tilasi oitis toisen ”viinin kannella”.  

Toisen tarinan mukaan tapakset saivat alkunsa, kun heikkovointinen kuningas Alfonso X Viisas sai lääkäriltään määräyksen syödä aina jotain pientä viininsä kera. Kuninkaan vointi parani, ja niinpä hän määräsi, että kaikissa alueen tavernoissa oli jatkossa tarjoiltava ruokaa juoman kyljessä.

Voidaan siis todeta, että kaikki pintxot ovat tapaksia mutta kaikki tapakset eivät ole pintxoja. Tärkeintä lienee se, että molemmat ovat herkullisia kyytipoikia viinilasilliselle, vermutille tai oluelle. Ja että molempia saa Bar Cónista. ¡Buen provecho!

Maailman Tapas-päivä 

Maailman Tapas-päivää  juhlitaan ympäri maailman 15. kesäkuuta. Päivä juhlistaa espanjalaista kulttuuria ja ruokaa maan tunnetuimpiin kuuluvan ruoan, tapaksen, kautta. Tänä vuonna yli 600 ravintolaa yli 30:ssa maassa tarjoaa Espanjan makujen inspiroimia tapaksia. Jokainen tapa on omanlaisensa nautinto, jossa voi aistia Espanjan auringon ja iloisen elämäntavan. Kansainvälistymisen myötä tapaksissa voi kuitenkin myös maistaa kunkin maan omia vaikutteita. 

OX

Vaikka tapahtuma on maailmanlaajuinen, se on silti jokaisen osallistuvan ravintolan näköinen. Ravintola päättää itse, kuinka tulkitsee espanjalaista tapas-kulttuuria. Tapaspäivää vietetään myös We Are Groupin ravintoloissa. OX:issa on tarjolla koko päivän ajan, lounaasta iltaan Teemu Auran suunnittelema tartar-tapas 4 eurolla. Tartar on on maisteluannos meidän huippusuositusta iltalistan annoksesta, kahden brick-keksin välissä on black angus naudan marmorifilettä, seesamimajoneesia ja dukkahia. Varaa pöytä tai tule ex-tempore! www.restaurantox.fi

Bar Cón 

Bar Cónin yksi upeimpia annoksia on katalaaniklassikko Piquillos rellenos de brandada eli turskabrandadella täytettyjä lämpmiä Piquillo -paprikoita. Makeat paahdetut paprikat täytetään turskabrandadella joka on sekoitus suolattua turskaa, perunasosetta, kermaa, oliiviöljyä ja suolaa. Annos kuorrutetaan ihanalla paprika-kastikkeella jossa on paprikan lisäksi valkosipulia ja kermaa. 

Tapaspäivänä 15.6. Bar Cónissa on tarjolla lounaasta iltaan asti Piquillo-paprika maisteluannos hintaan 5 €. Täydellinen alkupala lounaalle tai herkullinen lisä tapasillalliselle.  Varaa pöytä tai tule ex-tempore! www.bar-con.fi

Lue lisää tapahtumasta: http://www.spain.info/fi/tapas-paiva/


Tapas vs Pintxos texti on Eeva Kolun kirjoittamasta artikkelista joka löytyy pian julkaistavasta Bar Cón -lehdestä.