Kasvata oma avokadopuu!

Avokado on yksi Sushibar+Winen käytetyimpiä raaka-aineita kalan ja merenelävien ohella. Avokado on huipputerveellistä ja ihan valtavan hyvää! Avokadon kiveä ei välttämättä kannata heittää pois: siitä voi kasvattaa ihanan vihreän huonekasvin, joka rakkaudella hoidettuna kurottelee kohti kattoa! Fredan Sushibar+Winen ikkunalla asuva Albert Avokadopuu, Albertin kaverit Ada, Alvar, Fredrik, Frida ja Felix, jotka niinikään asuvat Fredan Sushibarin ikkunalla sekä Albertin kolme serkkua kotonani on kasvatettu alla olevien ohjeiden mukaan. Nappaa itsellesi tästä joka viherpeukalon uusi lemppariprojekti ja kasvata oma avokadopuu!


TARVITSET

 • Avokadon
 • Hammastikkuja
 • Vesilasin
 • Vettä
 • Kärsivällisyyttä
 • Ruukun
 • Multaa

TEE NÄIN:

1. Hanki itsellesi avokado. Jotta avokadon hedelmäosa ei menisi hukkaan valitse avokado huolella: parhaimmat avokadot löydät todennäköisesti itse valitsemalla. Tunnustele hieman avokadoa va-ro-vas-ti: älä puristele liikaa! Jos avokado tuntuu kimmoisalta, mutta ei kivikovalta, käännä avokadon suippo pää ylöspäin ja nappaa avokadon päässä oleva ”nyppylä” irti. Jos nyppylän alla oleva osa on ruskea, on avokado ylikypsä. Jos osa on vaaleanvihreä, avokado on juuri sopiva. 

2. Halkaise avokado pitkittäin ja pyöräytä puolikkaat irti toisistaan: avokadon kivi jää toiseen puolikkaaseen kiinni. Lyö keittiöveitsi avokadon kiveen kiinni kevyesti ja pyöräytä veistä. Avokadon kivi irtoaa veitsen mukana hedelmäosasta. Irroita kivi varovasti veitsestä, jotta se pysyy kokonaisena.

3. Puhdista avokadon kivi: huuhtele se huolellisesti veden alla ja poista siihen kiinni jäänyt avokadon hedelmäliha. Kiven kuorta ei tarvitse poistaa.

4. Aseta avokadon puolivälin paikkeille hammastikkuja tasaisesti, avokadon suippo pää jää ylöspäin. 

5. Aseta kivi vesilasiin hammastikkujen varaan ja täytä lasi vedellä. Avokadokiven tulisi jäädä noin puoliksi veden pinnan alle, yläosan ollessa veden pinnan yläpuolella. Vesilasin muodolla ei sinänsä ole merkitystä, mutta juuri pääsee kasvamaan parhaiten korkeassa lasissa.

6. Laita avokadon kivi lasissaan valoisaan, lämpimään, vedottomaan paikkaan. Vältä kuitenkin suoraa auringonpaistetta. Vaihda lasissa oleva vesi kokonaan vähintään joka toinen päivä. Lisää vettä lasiin myös niinä päivinä, kun vettä ei tarvitse vaihtaa. Avokadon kiven tulee pysyä puoliksi vedessä koko ajan!

P5090050.JPG

7. Ole kärsivällinen. Avokadon kiven itäminen voi kestää viikkoja! Kun avokadon kivi lähtee itämään, se alkaa haljeta pikkuhiljaa: juuri on alkanut kasvaa ja tarvitsee tilaa itselleen. Todennäköisesti juuri alkaa kasvaa alaspäin, ennen kuin varsi alkaa kasvaa ylöspäin, mutta avokado voi yllättää ja aloittaa kasvun myös toisin päin.

P5090041.jpg

8. Kun juuri on kasvanut noin 10cm ja avokadon varsi on myös alkanut kasvaa, voi avokadon istuttaa ruukkuun. Valitse iso ruukku: juuri tarvitsee tilaa ja tarpeeksi ison ruukun kanssa ei tarvitse huolehtia ruukun vaihdosta saman tien. Avokado kasvaa hurjaa vauhtia kunhan alkuun pääsee! Mullaksi sopii viherkasveille tarkoitettu multa. Varmista, että ruukun pohjassa on reikä, josta ylimääräinen vesi pääsee pois. Reiän päälle voi asettaa pikku palan rikkinäistä ruukkua tai lasia tai vaikkapa pikkukiven, jotta multa ei tuki liian tiiviisti reikää. Useimmiten multa kaipaa hieman esivalmistelua, jotta se ei tiivisty liikaa ensimmäisiä kertoja kastellessa. Ota tarvittava määrä multaa erilleen ja lorauta siihen hieman vettä. Sekoita multa ja vesi tasaisesti sekaisin niin, että multa tuntuu kostealta muttei märältä. 
 

9. Laita ruukun pohjalle ja reunoille multaa: keskelle jää syvähkö kolonen kiven juurta varten. Ole varovainen, sillä kivi on tässä vaiheessa todennäköisesti jo kokonaan halki ja hajoaa helposti! Jos kivi halkeaa kokonaan kahteen osaan, päättyvät avokadon seikkailut siihen.
 

10. Aseta avokadon kivi mullassa olevaan koloseen ja täytä ruukku. Avokadon kiven tulee myös ruukussa jäädä puoliksi mullan yläpuolelle. Kastele ja laita avokado kasvamaan lempipaikalleen valoisaan, lämpimään ja vedottomaan paikkaan!

PRO TIPS: 

 • Avokadon kiviä kannattaa laittaa itämään samalla kertaa useampia, kaikki eivät välttämättä lähde kasvamaan. Jos sattuu tuuri, saatat löytää avokadon sisältä jo valmiiksi hieman haljenneen kiven: kivi on alkanut itää avokadon sisällä ja lähtee varmemmin kasvuun vesilasissaan!
 • Kasvaneen avokadopuun voi leikata, kun se on noin 20-30cm pitkä. Avokadopuun päästä napataan noin 5-10 cm latvasta alaspäin. Näin puu lähtee haaroittumaan kasvaessaan ja kasvaa tuuheammaksi!
 • Avokadon kivi kuivuu puun juuressa jossain vaiheessa, jolloin mullan pintaan jää vain puun varsi. Kaikki siis on ihan okei, vaikka kivi nahistuukin pois. 
 • Avokadopuuta voi lannoittaa viherkasveille tarkoitetulla lannoitteella lannoitepurkin ohjeiden mukaan. 
 • Talvella avokadopuu tarvitsee kaiken valon, mitä se vain saa. Paras paikka avokadolle onkin ikkunalaudalla. Huolehdi kuitenkin, ettei ikkunoista vedä! Vetoisa paikka on avokadopuulle ikävämpi juttu kuin hieman vähemmän valoa.
 • Avokadopuu on aivan juoppo! Sitä voi etenkin kesäaikaan kastella päivittäin. Talvella riittää kastelu joka toinen tai kolmas päivä. Avokadopuu pitää myös kosteasta ilmasta, joten suihkepullo on puun lehtien kaveri!
 • Avokadopuu ei tee kotikasvina hedelmiä, mutta ihanan fressi lisä se on kotiin. 
 • Muista tehdä avokadon hedelmästä jotain herkkuja, esimerkiksi superihania stravokadoja! :)

TEE KOTONA: STRAVOCADO-NIGIRI

TARVITSET:

 • Keitettyä ja maustettua sushiriisiä
 • 1cm x 10cm leikattuja Nori -merileväsuikaleita
 • Avokadon hedelmäosan ohuesti siivutettuna
 • Maustamatonta tuorejuustoa
 • Teriyakikastiketta (Tätä saa aasialaisista kaupoista valmiina, mutta tätä voi myös keittää itse soijasta ja sokerista!)
 • Kevät- tai ruohosipulia
 1. Muotoile käsin riisistä suupalan kokoisia suippoja palloja
 2. Aseta yksi tai useampi avokadoviipale pallon päälle ja kietaise merilevänauha avokadon ja pallon ympäri. Merilevänauhan päät saa tarttumaan helpoiten toisiinsa riisipallon alla, kun dippaa levänauhan toisen pään veteen noin sentin matkalta ennen kuin nauhan kietaisee pallon päälle ja painaa tämän jälkeen nauhan kostean pään kuivan pään kanssa päällekkäin. 
 3. Pursota tai lusikoi hieman tuorejuustoa merilevänauhan kohdalle nigirin päälle
 4. Pursota teriyakikastiketta päälle ja lisää sipulit päälle koristeeksi

MUKAVIA AVOKADOPROJEKTEJA JENGILLE!

 

Terkut,

Kaisa, Albert ja kaverit