Avaimet riesling-viidakkoon

Riesling on kiistatta yksi maailman tunnetuimmista rypäleistä ja sen suosio jatkaa kasvuaan. Riesling-viidakko on laaja ja etiketit yleensä täynnä outoja termejä. Tässä blogipostauksessa avaamme pintaraapaisulla tätä upeaa rypälettä ja annamme vinkkejä siihen miten löytää oma suosikkirisukka.

Jo perinteeksi muodostuneet Saksan Viinitiedotuksen järjestämät riesling-teemaviikot ovat käynnissä vielä 20.5 asti. WAG:in ravintoloista mukana ovat kaikki kolme Sushibar + Wine ravintolaa sekä ravintola OX. Ravintoloissa on tarjolla laajempi lista laatu-rieslingiä laseittain sekä hieman harviaisempia herkkuja.

7 FAKTAA RIESLINGISTÄ

1. Riesling on viininviljelijälle yksi haastavimmista valkoviinilajikkeista kasvattaa. Viinintekijän onnistuessaan työssään, lajike peilaa hienolla tavalla kasvualueensa, eli terroirin* erityispiirteitä:  ilmastoa, maaperää, sadonkorjuun ajankohtaa sekä viinintuottajan tyyliä. 

*Terroir on ranskankielinen termi, jota ei pystytä kääntämään koko merkityksessä muille kielille.  Terroir tarkoittaa kaikkia ympäristön tai kasvupaikan muodostamia rypäleiden kypsymiseen vaikuttavia tekijöitä mm. maaperä, ilmastoa, mikroilmastoa jne. Mikään muu viljelykasvi ei heijasta kasvupaikkaansa kuin viiniköynnös. Terroir antaa viinille sille tyypillistä luonnetta ja yksilöi viinin. Tämän vuoksi kaikki rieslingit eivät maistu samalta. 

2. Lajikkeen historia on pitkä. Ensimmäiset maininnat rieslingistä ovat peräisin vuodelta 1435 jolloin eräs saksalainen kreivi osti 6 riesling köynnöstä.

3. Saksassa sijaitsee yhä yli puolet rieslingille omistetusta viljelyalueesta.

4. Riesling on aromaattinen viini. Se voi tuoksua hedelmäiseltä ja makealta, mutta voi maistua kuivalta. Yleiset aromit ovat omena, limen kukka, päärynä ja jopa petrooli. Raikas omena ja kypsä persikka sekä jalohomeen mineraalinen tai hunajainen vivahde ovat kaikki riesling-teeman variaatioita. "Hyvän rieslingin vanhetessa siitä saattaa löytyä petrolia muistuttava upea, täyteläinen tuoksu, joka asiantuntijoille lupaa suurta nautintoa.” (Saksan Viinitiedotus)

5. Korkean happotason ansiosta riesling-viinit ikääntyvät ja säilyvät hyvin, ikääntyessä niiden makumaailma vain syvenee ja monipuolistuu.

6. Monet mieltävät rieslingin makeaksi. 2/3 valmistetusta saksalaisesta rieslingistä on kuivaa. Riesling rypäleissä on luonnostaan hyvin korkea hapokkuus, ja Saksan viileä ilmasto takaa sen että rypäleet eivät kypsy liian nopeasti. 

7. Älä turhaan pelkää makeutta. Pieni makeus tekee puolikuivasta rieslingistä täydellisen valinnan tulisen ja mausteisen ruuan kumppaniksi. Hapokkuus tasapainoittaa makeutta, puolikuiva riesling on täydellinen valinta tulisen aasialaisen ruuan seuraksi.

APUJA ETIKETTIVIIDAKKOON


KUIVA: Trocken, (myös Kabinett Trocken, Spätlese trocken jne)
PUOLIKUIVA: Kabinett, Halbtrocken ja Feinherb
MAKEA JA HEDELMÄINEN: Spätlese, Auslese, Eiswein.

Saksalaisen viinipullon etiketti voi olla hyvinkin informatiivinen, mutta pienellä avulla siitä saa irti kaiken oleellisen ja voit jatkossa helposti löytää oman suosikkisi hyllyltä. Jos haluat helpon kikan makeuden määrittelyyn, kurkkaa alkoholiprosenttia: Mitä vähemmän alkoholia, yleensä sen makeampi viini. Tämän lisäksi apuun tulee muutama saksalainen viinisana lisää;

Saksan tärkeimät laatuviinit eli predikaatti-viinit ((Deutsche Prädikatsweine) ovat jaettu kuuteen eri luokkaan ja ne perustuvat rypäleiden kypsyysasteeseen, eli sokeripitoisuuteen. 

Predikaatti-laatuluokitus voi antaa vihjeen siitä miten makea viini on: mitä kypsemmät rypäleet ovat, sitä enemmän niissä on sokeria ennen fermentointia. Ja sitä todennäköisemmin niissä on sokeria jäljellä kun fermentointi päättyy. Tätä kutsutaan jäännössokeriksi. Mitä korkeampaan jäännössokeriin pyritään sitä alhaisemmaksi jää alkoholipitoisuus, koska kaikki rypälemehussa oleva sokeri ei muutu käymisprosessin yhteydessä alkoholiksi.

Predikaatti-viinit kypsyyden mukaisessa järjestyksessä ovat: 

Kabinett viinit ovat kevyitä ja raikkaita. Ne valmistetaan täysin kypsistä rypäleistä, jotka korjataan pääkorjuun yhteydessä. Yleensä puoli-makeita ja raikkaan hapokkaita, mutta voivat myös olla täysin kuivia.

Spätlese tarkoittaa myöhäistä sadonkorjuuta. Rypäleet jätetään köynnöksiin hieman pidemmäksi ajaksi, jotta ne olisivat kypsempiä ja niiden sokeripitoisuus nousisi. Viinin lopputulos on näin ollen kehittyneempi ja täyteläisempi, sekä yleensä makeampi kun Kabinetissa. Sadonkorjuun myöhäistämisessä riskinä on, että rypäleet menevät pilalle sateiden takia. Kuivina vuosina ja hyvillä palstoilla rypäleet voivat saavuttaa Spätlese-tason. Spätlese-tason viini ei kuitenkaan ole yhtä makea kun jälkiruokaviini.

Auslese tarkoittaa valitusti poimittua. Viinit ovat hunajaisia ja aistikkaimpia ja tehty erittäin kypsistä rypäleistä. Nämä ovat valmiita juotavaksi heti, mutta ikääntyvät myös upeasti. Yleensä puoli-makeita tai makeita, joskus havaittavissa jalohomeen aromeja. Auslese on luokitus, joka kattaa laajimman alan eri tyylejä ja voi myös olla jälkiruokaviini.

Beerenauslese tai Trockenbeerenauslese. Sana ”Trocken" on saksaksi kuiva, mutta tarkoittaa tässä yhteydessä sitä, että rypäleet ovat kuivuneet köynnökseen ennen poimintaa. Nämä viinit ovat tehty myöhäisen sadonkorjuuun rypäleistä, joissa on usein botrytiksen eli jalohomeen hieno aromi.  Trockenbeerenauslese on saksan viiniviljelyn kruunujalokivi. Se valmistetaan yksittäin poimituista rypäleistä, jotka ovat kutistuneet lähes rusinoiksi.

” Sanotaan, että yksi kerääjä poimii yhden päivän aikana riittävästi rypäleitä yhden TBA-pullollisen tuottamista varten. Arvokas harvinaisuus on täydellinen viini säilöttäväksi kellariin useiksi vuosiksi ja tarjottavaksi erityisen tärkeässä tilaisuudessa.” (Saksan Viinitiedotus)

Eisweinin, eli jääviinin, rypäleet pomitaan ja puristetaan talvella, kun ne ovat jäätyneet köynnökseen. Jäätyminen konsentroi makean rypälemehun, joka tekee sen, että viini on näistä kaikista makein. Suurenmoisen hedelmäisen hapokkuutensa ja makeutensa ansiosta jääviineillä on erinomaiset ikääntymisedellytykset.

 

VIISI TÄRPPIÄ - MAISTA AINAKIN NÄMÄ

tärpit.jpg

Immich-Batterieberg Escheburg 2014
Tarjolla OX:issa.

Immich-Batterieberg kuuluu Moselin laakson vanhimpiin tiloihin. Tilan kannalta merkittävin seikka tapahtui 1800-luvun puolessa välissä, jolloin Immichin perhe päätti hieman muokata maastoa ja käytännössä räjäytti tuhansilla kiloilla mustaa ruutia kokonaisen vuoren rinteen taivaan tuuliin. Savun keskelle jäi Batteriebergin palsta, jota pidetään tätä nykyä eräänä Moselin laakson parhaimpana paikkana rieslingin kasvattamiseen!

Koehler-Ruprecht Kallstadter Saumagen Riesling Spätlese Trocken 2013
Tarjolla OX:issa.

Viininvalmistus on perinteikäs, kaikki viinit käyvät vanhassa tammessa ja viininvalmistukseen puututaan mahdollisimman vähän. Yksi tilan tähdistä, Kallstadter Saumagen, on Saksan korkeimman laatuluokituksen Grosses Gewächs –palsta, jota pidetään Kallstadtin tai jopa Pfalzin parhaana viininviljelyalueena.

Raja Riesling 2015
Tarjolla OX:issa.

Raja Rieslingissä on kyse koko Viinitien jengin pitkäaikaisesta haaveesta, joka alkoi konkretisoitumaan keväällä 2012, kun saimme vuokrattua oman pienen palstamme Friedrich Beckeriltä. Pikkuruinen 0,2 hehtaarin palsta sijaitsee Alsacessa aivan Saksan rajalla.  Ainutlaatuista on, että viini tehdään Saksan puolella Schweigenin kylässä, ja ranskalaisesta kasvupaikastaan huolimatta kyseessä on saksalainen viini. Kaikki työvaiheet tarhalla tehdään käsin ja myös sadonkorjuu tehdään manuaalisesti.

Knebel Riesling 2015
Tarjolla Sushibar + Winessa.

Disney-prinssiltä näyttävä Moselin rieslingvelho. Sadonkorjuu Knebelin henkeäsalpaavan jyrkillä terassirinteillä on paras ”jalkapäivä” ikinä. Rieslingin monimuotoisuutta kunnioitetaan antamalla kasvuolosuhteiden heijastua viiniin. Kukin viini on oman vuosikertansa, palstansa ja maaperänsä elegantti edustaja.

Karl Schaefer Riesling Feinherb 2016
Tarjolla Sushibar + Winessa.

Karl Schaefer on eräs Saksan Pfalzin palkituimmista tiloista. Tilan viininteko-ote on perinteikäs. Viini valmistuu käsityönä, luomumenetelmin, ikivanhoissa tammitynnyreissä, ilman teollisia hiivoja.

”Kettuviini on niin hyvää että se saa pussaamaan viinitekijänsä kaljua päätä. Ei tarvitse opetella hankalasti lausuttavia nimiä, koska tilaamalla ravintolasta ”kettuviiniä” saa aina oikeaa tavaraa lasiin - Nata / wtd.fi

PROST!