Pääsiäisresepti a'la Story

Karitsan Paahtopaistia, paahdettuja kasviksia ja Chimichurria

Pääsiäinen on ihan ovella ja se tarkoittaa monen kohdalla vuoden toiseksi suurinta ruokajuhlaa. Omasta mielestäni menun suunnittelu on vähintäänkin yhtä hauskaa kuin sen syöminen, mutta kiireen keskellä suunnitteleminen jää yleensä viime tippaan. Pyysin Storyn keittiömestaria Joonasta ideoimaan helpon ja herkullisen pääsiäisreseptin, joka tarjoillaan isosta astiasta, family-style!

Lopputulos on ihana! Pehmeää ja miedon makuista karitsan paahtopaistia, grillattuja vihanneksia ja chimichurria. Jos grilli on jo haettu talvisäilöstä voi koko aterian valmistaa siinä, muussa tapauksessa pannu ja uunin grillivastus toimivat loistavasti. Karitsan voi marinoida itse, tai halutessa hakea esim. Wotkinilta valmiiksi marinoituna. Lisukkeeseen voi valita omia lemppareita vihannesosastolta; perunaa, parsaa, kirsikkatomaatteja – ihan mitä itse haluaa! Chimichurri on yksi monipuolisimmista kastikkeista, jonka tiedän. Raikas yrttinen kastike sopii kaiken seuraksi. Jälkiruoaksi sitten Mignon-munia, niin monta kuin napa vetää (pääsiäinen on vain kerran vuodessa, hei!).

Viiniksi suosittelen Can Ràfols Dels Causin Can Camps Pedraduraa Garrafin ylängöltä Kataloniasta – upea viini karitsalle, ehdottomasti jokaisen pennin arvoinen!

Chimichurri


1⁄2 pnt persilja
1⁄2 pnt oregano 1pnt
1⁄2 pnt korianteria
1⁄2 kpl chili
1 valkosipulinkynsi
1dl oliviiöljyä
tilkka limemehua
suolaa, pippuria

Huuhtaise yrtit ja nypi paksuimmat varret pois. Soseuta tehosekoittimessa kaikki aineet ja mausta.
Voit valmistaa Chimichurrin myös morttelissa tai veitsellä hienontamalla.

Karitsan paahtopaisti ja paahdettua sitruunaa

1 paahtopaisti per henk
1⁄2
paahdettu sitruuna per henk
valkosipulia, timjamia ja rosmariinia

tilkka öljyä

Tee yrteistä ja valkosipulista marinadi ja marinoi paistit mielellään vuorokautta ennen.
(jos haluaa oikaista niin monet lihakaupat myyvät valmiiksi marinoituja paahtopaisteja varsinkin pääsiäisen alla). Mausta paistit suolalla ja pippurilla ennen grillaamista.

Grillaa molemmin puolin n. 2-3 min ja anna vetäytyä n. 10min ennen tarjoilua. Samalla paahda tai grillaa sitruunan puolikkaat. Lihan voit myös paistaa pannulla voin ja yrttien kanssa ja käyttää nopeasti uunissa sitruunoiden kanssa. Lämmitä paistien pinnat grillissä ennen tarjoilua niin saat parhaan lopputuloksen. Karitsan paahtopaisti on maukkaimmillaan reilusti roseena.

Grillatut vihannekset


parsaa
pieniä tomaatteja
perunaa
sipulia
valkosipulia ja yrttejä

Jos on grillinkestävä syvä pannu, voit laittaa perunat ja sipulit sinne kypsymään. Pikkuperunat valmistuu kannen alla n. 20-25 min ja sipulit ruskistuvat mukavasti siinä samalla. Sama toimii toki uunissa. Lisää 5min ennen tarjoilua tomaatit ja mausta suolalla ja pippurilla. Grillaa parsat kuorineen, poista kova kantaosa.

Herkullista pääsiäistä toivottelee Kia