Poika nimeltä Tebian

P3100057.jpg

Istuin puisen pöydän äärellä edessäni inspiroiva suomalainen huonekalusuunnittelija, ja .Tebian brändin luoja. Olin päässyt Teppo Lakaniemen eli Tebianin pajalle vierailulle Helsingin Vallilaan. Ensimmäisenä sain kuulla mikä on brändin nimen tausta, piste Tebianin edessä indikoi brändin ja miehen eroa, Teppo on siis Tebian ilman pistettä. .Tebian on yhden miehen kovalla vauhdilla kasvanut kaavoihin kangistumaton brändi. Huonekalujen muotoilu ja valmistus kuuluu Tebianin päätoimialaan. .Tebian store toimii puolestaan leikkikenttänä, jossa Tebian pystyy tuomaan sellaiset ajatukset ja ideat julki, joita ei pysty huonekalusektorilla toteuttamaan. Tavoitteet ovat korkealla niin kuin pitääkin, tulevaisuudessa .Tebian tulee olemaan maailmanlaajuisesti tunnettu designbrändi, eteenpäin mennään kuitenkin rauhassa ja ajatuksella.  

Toisten menestyminen ei ole itseltä pois

.Tebian kalusteita löytyy yksityisistä kodeista ja julkisista tiloista, kuten ravintoloista. Matin, Andun ja Tebianin yhteistyön taustalla on ystävyys, jota on pojilla takana jo lähes 20 vuotta. We Are Groupin ravintoloissa näkyy Tebianin kädenjälki niin kalusteissa kun pienesineissä. We Are Group arvostaa ja luottaa suomalaiseen designiin ja haluaa tukea pienyrittäjiä ja nousevia brändejä. Kun ensimmäistä ravintolaa oltiin perustamassa oli luonnollista, että kuvioihin astui Tebian. Poikien ydinkaveriporukka on pitänyt aina yhtä ja toisia tuetaan aina kun mahdollista. Tebian sanoo että kavereiden menestyminen ei ole koskaan ollut itseltä pois, vaan päinvastoin se ruokkii omaa tahtotilaa ja luo uskoa siihen mitä tekee.

Ollaa tehty poikien kanssa kaiken näköistä, oon ollut mukana Matin kanssa jakamassa We Are Helsinki lehteä nokkakärryillä ympäri stadia ja naureskellut, että mitä helvettiä mä täällä teen.

Tärkeintä on tehdä sitä mikä tuntuu hyvältä

Tebian viettää paljon aikaa pajallaan Vallilassa, jossa syntyy käsityönä hyvin pitkälti kaikki kalusteiden prototyypistä lähtien -valmiiseen tuotteeseen. Nykyään laajentuvan kalustemalliston myötä mukaan ovat asuneet myös hartaudella etsityt ja hyväksytyt alihankkijat. Näiltä tulee lähinnä osia tai komponentteja tuotteisiin. .Tebian kalusteista näkyy laatu, huolellisuus ja panostus, joista ei tingitä koskaan. Lähtökohta tekemiselle on se, että työtä tehdään aina täysillä ja annetaan kaikkensa. ”Motivaation lähteenä ei toimi raha, vaan tärkeämpää on tehdä sitä mikä tuntuu hyvältä”. Tebianin puheista ja eleistä paistaa aito innostus, itsevarmuus ja ylpeys omaa brändiä kohtaan. 

Kehitän ja vien juttuani eteenpäin mutta teen sen muiden motivaatioiden kuin rahan takia.

Kaikki on lähtenyt liikkeelle Porvoosta, mummolasta navetan vintiltä, jossa Tebian vietti pikkupoikana paljon aikaa. Myös lapsuudenkodista löytyi laaja kattaus työkaluja, joilla oli mahdollista luoda ja toteuttaa omia ideoita. Tebian ei ole käynyt puusepänkoulua vaan opit ovat tulleet tekemisen ja kokeilemisen kautta. ”Uskon että luovuutta ei voi oppia kirjoista tai koulun penkiltä, luovaksi synnytään”. Tähän asti yksi uran huippuhetkistä on ollut Greatest Hits -kalustemalliston lanseeraus. Tebian kumminkin muistuttaa, että kaikki projektit ovat aina rakkaita ja tärkeitä.

Takapakeista ei pidä koskaan lannistua, niistä otetaan oppia

Kasvavan brändin pyörittäminen ei aina ole helppoa ja haasteita tulee vastaan kovallakin tekijällä. Tebian kertoo, että kovin haaste on säilyttää päivästä toiseen oma usko siihen mitä tekee, ja välillä se joutuu koetukselle. Takapakkeja tulee yksityisyrittäjän arjessa vastaan niin paljon, että se välillä naurattaa, ainakin kavereita ja puolisoa jotka saavat kuulla niistä päivittäisellä tasolla.

Haluun antaa rehellisen kuvan, et mikä tää juttu on, en haluu lähtee vouhottamaan asioita mitä mä en oo. Pysyn aina sen takana mitä mä ikinä teenkään. Haluun tehdä asiat omalla tyylillä ja uskon että se luo brändilleni tukevan jalustan.

Tebianin päivä

6.00 Herätyskello soi. Silmäilen läpi uutiset, luen wikipedian päivän noston ja nautin aamiaisen.

7.00-12:00 Suunnittelutyö ajoittuu aina aamupäivään, silloin on mun luovin aika.

12:00 Lounas.

12:30-16.15 Suorittava työosuus, mm. kalusteiden kasaaminen. Jonka jälkeen päivän mukavin hetki eli laskujen maksaminen.

16:30-18:00 Treeni Movement Factory:ssa jotta keho ja mieli pysyy työkunnossa.

18.00 Treenit loppuu ja vien hikiset vaatteet pajalle kuivumaan.

18.30-22.30 Välillä löydän itseni istumasta kodissa sijaitsevan suunnittelupisteen ääreltä.

22.30 Menen viimeistään nukkumaan. Tästä en luista.

Mulle kaikessa tekemisessä tärkeetä on rytmi, että päivä rakentuu tietyllä tavalla. Se näkyy myös mun suunnittelemissa asioissa, niissä on tietty toisto ja rytmi, joka kumpuaa sieltä mun henkilökohtaisesta elämästä.

Tebian X Story

Yhteistyö on asiakkaan tarpeen toteuttamista omien inspiraatioiden kautta. En valmista muiden piirustuksista vaan kaikki kalusteet jotka pajalta lähtevät ovat omaa suunnittelua. Tässä alla olevassa videossa näytetään ravintola Storyyn suunnittelemani pöydän kasaus. Sisustusarkkitehti Joanna Laajisto joka suunnitteli sekä Vanhan Kauppahallin että Korttelin Storyt oli määrittänyt sävyt pintoihin, lattioiden materiaalit, valaisimet yms. Joanna oli piirtänyt pöydät pohjakuvaan ja määritellyt materiaaliksi tammen, pöydät olivat piirretty 60x60cm ja 120cm x 60cm kokoisiksi. Keskustelimme Joannan kanssa fiiliksestä ja kävin tutkailemassa Vanhan Kauppahallin atmosfääriä. Aamulla pajallani levitin ison piirustuspaperin pöydälle, ja piirsin pöydän. Ilmoitin Joannalle että nyt löytyi muoto, ja olin valmis esittämään sen hänelle. 3D cad kuvat on upeita, mutta omassa suunnittelussa tykkään konkretiasta ja koen että on muutenkin luovempaa tehdä pöydästä suoraan ensimmäinen proto. Kannoin sen sitten Joannan toimistolle ihmeteltäväksi, muistitikun sijaan. Joanna, Andu, ja Matti pitivät pöydästä, joten tuotanto voitiin aloittaa suoraan.

 

Tebianin suuri paljastus ja viiden suora

Lopuksi pyysin Tebiania paljastamaan jotain, mitä hän ei ole kertonut aikaisimmissa haastatteluissa. ”Paljastetaan nyt tällainen suuri salaisuus. Oon aina sanonu etten tee pyöreitä muotoja, en oo tehny ja enkä tuu tekemään. Mä oon aina pysynyt sen takana, mutta oikeesti oon aikoinaan tehnyt Warner Musicin saunatilaan pyöreän kannen yhden rahin päälle pitkän taistelun jälkeen. Mä myönnyin, et kyl mä nyt voin yhen levyn sahata pyöreeks. Tätä mä en oo ikinä kertonut julkisesti." Tebian naurahtaa ja sanoo vielä loppuun: ”Tää oli sitten enemmänkin avunanto, koska kyseessä oli vain yksi levy ja autoin heitä hädässä.”

 

Storyn Hip Hop & Burgers kesäklubin oma .T-hamburger
-Oon aika jäävi sanoo tän, mut sanon kuitenki. Paras. 

OX:in Paahdettu voi
-Kaavin kipon tyhjäksi. Iha sama onks leipää, tää uppoo. 

Storyn Lohikeitto & Teemun ja Markuksen lakritsapulla
-Kombo platter klassikko status. Kylkee lasi kuivaa valkkarii. 

Sushibar + Wine Korishake sashimi
-Aina mukana tilauksessa. Yleensä 2 settii. 

Bar Cónin Kroketit
-Uuuuh. Näit menis liikaa, jos ei ois selkärankaa. Lasi vermuttii, ja kaks krokettii. Lasi vermuttii, ja kaks krokettii etc. 


Story table designed and creater by Tebian for Restaurant Story www.tebian.fi / www.restaurantstory.fi