Andu Avautuu pt8: Yrittämisen sietämätön keveys

AndujaMatti

Tässä sitä taas ollaan. Suunnitelmat seuraavalle vuodelle rupeaa olemaan valmiina. Fiilis on kuitenkin jotenkin ristiriitainen. Mä olen kyllä aina nauttinut suunnitelmien tekemisestä ja uusi vuosi on aina ollut mun lempi juhlia, kun vihdoinkin pääsee taas aloittamaan puhtaalta pöydältä. Toisaalta samaan aikaan tuijotan tässä kalenteria ja vähän tuntuu siltä, että tossa se nyt sitten on. Pitää vain odottaa että aika kuluu ja 2018 saadaan pelattua läpi. Usein havahdun ajattelemasta, että sitten kun tämä seuraava virstanpylväs on saavutettu, niin sittenhän meillä vasta on asiat hyvin. Meidän alalla virstanpylväät ovat useimmiten seuraavia ravintoloita.

Totuus on, ettei ravintolan avajaispäivä ole mikään uskomaton onnellisuuspiikki. Kylmästi voisi todeta, että se on päivämäärä kalenterissa joka tahdittaa tekemistä ja asettaa deadlineja. Kyseiseen päivään latautuu paljon energiaa ja älkää ymmärtäkö väärin - viimeisten iloisten asiakkaiden poistuttua seuraa aina ikimuistoinen hetki, kun istutaan henksun kanssa alas ja rättiväsyneinä kohotetaan malja hienosti tehdylle työlle. Onnistuessamme olemme virittäneet kaupunkia mielenkiintoisemmaksi ja puhaltaneet elämää tilaan joka ei ollut vielä täyttänyt potentiaaliaan. 

Todellinen suola on kuitenkin se hetki, kun asiat sujuvat kuin huomaamattaan. Vakkari siivooja on tehnyt aamulla erinomaista jälkeä, luottotavarantoimittaja on taas ylipirteänä ja raaka-aineet on mintissä, keittiöllä lentää läppä ja sali operoi suvereenisti tuntien asiakkaiden mieltymykset ja tottumukset. On periaatteessa mahdotonta ennustaa missä vaiheessa ravintolaorganismi pääsee tälläiseen “flow-tilaan” jossa homma yksinkertaisesti vain toimii. Välillä siihen menee vuosi ja kuten tiedämme, maailma on täynnä ravintoloita jotka eivät koskaan pääse sitä lähellekään. Pitkäjänteiselle menestykselle tämän balanssin löytyminen on kuitenkin elinehto. Yrittämisen sietämätön keveys.

Totuus on, että todellisuudessa mikään ei mene juuri prikulleen niinkuin suunniteltiin. Mututuntumalla analysoiden kaikki mitä piti tehdä tänä vuonna ns hardware tasolla tehtiin ja software puolellakin ainakin annoimme kaikkemme. Se mikä yrittämisestä kuitenkin tekee mahtavaa on ne mahdollisuudet mistä ei tänä päivänä ole vielä hajuakaan. Nämä pirulaiset eivät meitä kuitenkaan automaattisesti löydä, vaan koko hirviö pitää olla viritettynä vastaanottavaan moodiin. 

Tulevaisuuden ylläreitä aktiivisesti odotellessa on hyvä nauttia tästä hetkestä ja tavoitella olotilaa missä asiat vain sujuu ja aurinko paistaa. Mahdollistetaan tämä lyömällä tänään kalenteriin paras ammattimainen veikkauksemme ensi vuodesta.

-Andu