Onko OX:in uusi menu jopa kaikkien aikojen paras?

IMG_6555.jpg

OX:in uusi menu pitää sisällään syksyisiä ja talvisia makuja. Annoksista löytyy runsaasti kotimaisia juureksia; porkkanaa, kaaleja ja maa-artisokkaa. Lisäksi lautasilta löytyy pehmeää vasikkaa, Ibérico-possua, nieriää sekä pulpoa. Annosten maustemaailma vie ajatukset vahvasti lähi-itään. Fermentoitua sitruunaa, seesamia, jeeraa, harissaa, sekä baharat ja za'atar-mausteseoksia.

IMG_6538.jpg

Pulpo confit, seesamikreemiä ja dashia

Pulpo eli mustekala haudutetaan omassa liemessään uskomattoman pehmeäksi ja tarjoillaan seesamikeksin, seesamikreemin ja upean tumman ja umamisen siitakesienistä keitetyn dashi-liemen kera. Uusi suosikki, ehdottomasti!

IMG_6596.jpg

Nieriä sashimia Za'atar, vihreää harissaa ja avokadoa

Vihreä harissa oli niin taivaallista että pyysin Jannea paljastamaan reseptin tänne:

300g vihreää mietoa chiliä, 1 ruukku korianteria,  1 tl jeeraa eli juustokuminaa,  0,5 tl korianterinsiemeniä, 1 rkl paahdettua valkosipulia ja noin 0,5dl oliiviöljyä.

Puolita chilit ja poista siemenet. Ryöppää kolme kertaa kylmästä vedestä kiehuvaksi. (kylmä vesi, lisää chilit, kiehauta, jäähdytä, toista kolme kertaa). Ryöppää korianteri, paahda mausteet ja blendaa kaikki keskenään. 

IMG_6568.jpg

Sumac paahdettua punajuurta, savustettua fetaa ja piparjuurta

Paahdetut punajuuret on sumacilla* maustettu ja tarjoillaan savustetun fetan, piparjuurilumen, pikkelöidyn punajuuren ja baharat-mausteseoksella ja korianterinsiemenillä maustetun jyvägranolan kanssa.

*Sumac on mauste joka on maultaan hapan, hedelmäinen ja sitruksinen. Se on yksi lähi-idän tärkeimpiä mausteita. 

IMG_6615.jpg

Harissa glaseerattua porkkanaa, hummusta ja hasselpähkinää

Grillattua kuningas osterivinokasta, porkkanaa, itsetehtyä korianteriricottaa, porkkanahummusta ja yrteillä ja puffatulla bulgurilla maustettua hasselpähkinäcrumblea.

IMG_6687.jpg

"Jannen mantelikala" eli haudutettua sinipallasta, mantelia ja sinisimpukkaa

Oliiviöljyssä haudutettua sinipallasta mantelicrust:illa, suippo-,kyssä-, ja ruusukaalia, savustettua mantelikreemiä ja taivaallista sinisimpukasta ja paahdetusta mantelista tehtyä kastiketta.

IMG_6659.jpg

Ibérico possua Baharat, maa-artisokkaa ja cassiakastiketta

Taivaallisen pehmeän Ibérico-possun salaisuus on jogurttimarinadissa jossa se saa levätä ensin kolme vuorokautta. Marinadissa on turkkilaista jogurttia, paahdettua valkosipulia ja sitruunankuorta. (vinkkinä mille tahansa lihalle). Marinoinnin jälkeen liha kuivataan ja pintaan hierotaan baharat-mausteseos. Liha tarjoillaan Ibérico possunniskasta ja fermentoidusta sitruunasta tehdyn rapean kroketin, ja possuliemeen tehdyn cassia-kastikkeen kera. Maa-artisokkaa löytyy annoksesta paahdettuna, raakana, pyreenä sekä sipsinä.