Nousussa: Vermutti + mikä ihmeen La Hora del Vermut?

P9190220.jpg

Espanjassa kulutetaan eniten vermuttia maailmassa, mutta perinteikäs juoma tekee paluuta muuallakin.  Espanjassa vermutti on niin tärkeä juoma, että sen nauttimiselle on oma termikin: la hora del vermut, “vermuttitunti”. Se pitää sisällään paljon muutakin kuin vermutin juomista – yhtä tärkeää on napostelu ja ystävien kanssa seurustelu.

20161201_BarCon_HenriJuvonen_5226.jpg

La Hora del Vermut

On arki-iltapäivä Bar Cónin lautalla ja kello lähenee neljää. Avokeittiöstä nousee tiskille toinen toistaan herkullisemman näköisiä leipäpalasia eli Pintxoja, leikkeleitä, juustoja ja oliiveja. Salissa musiikin volyymi nousee ja kaiuttimista kuuluvat vibat saa jalan väpättämään juuri sopivasti. Hyllyissä ja kylmäkaapeissa koreilee värikkäitä ja houkuttelevan näköisiä pulloja ja baarimikot täyttävät soodasifoneita vedellä. Lasikatto sekä ulkona oleva pimeys yhdistettynä violetin- sekä punaisen sävyisiin valoihin värjää lautan upean väriseksi. Täällä ei ole vaikea unohtaa arjen kiireitä ja tehdä illan mittainen matka Barcelonaan. On Bar Cónin vermuttitunnin aika! Tämä tunti on mielestämme niin nerokas että pidensimme sen suoraan kolmen tunnin mittaiseksi. Viva el Vermut

P8171406.jpg

Vermutti

Vermutti on yksinkertaisesti ilmaistuna väkevöity viini, joka on maustettu erilaisilla yrteillä, hedelmillä, kasvien juurilla ja mausteilla. Mausteet uutetaan alkoholiin, joka sitten sekoitetaan puna- tai valkoviiniin ja makeutetaan karamellisoidulla sokerilla. Vermutin tärkein rakennuspalikka on viini, joka määrittelee pitkälti myös vermutin laadun.

Vermuttia valmistetaan eri puolilla maailmaa, Espanjan lisäksi etenkin Italiassa ja Ranskassa. Espanjalaiset vermutit ovat merkittävästi edellä mainittuja aromaattisempia. Myös viinit ovat Espanjassa runsaita, joten niistä saadaan vermuteille tukeva runko.

Bar Cón haluaa esitellä suomalaisille barcelonalaisen tavan nauttia vermuttia: porukassa rentona seurustelujuomana tapasten kera. Espanjassa vermutti nautitaan usein sellaisenaan soodalla ja jäillä. Lasiin lisätään appelsiinisiivu, toisinaan oliivi. Kyytipoikana napostellaan sipsejä, oliiveja, sardelleja tai cocktail-kurkkuja.

Bar Cónin vermuttilista on pohjolan laajin ja se painottuu erityisesti nuorekkaisiin ja persoonallisiin tuottajiin. Juomalista sisältää vermutteja kaikista makukategorioista. Listalta löytyy muun muassa San Bernaben Gran Reserva-vermutti, jonka maustamiseen on käytetty 49 erilaista kasvia. Maistelemalla muutamaa erilaista vermuttia huomaa pian, kuinka laaja tyylien kirjo onkaan. 

Vermutti on tärkeä osa monia klassikkococktaileja kuten dry martinia ja negronia, mutta Bar Cónin suosikkiresepti kuuluu seuraavasti: otetaan pullo vermuttia ja pöydällinen ystäviä. Lisätään jäitä ja appelsiinisiivu, tilataan vähän tapaksia ja jätetään kiireet hetkeksi omaan arvoonsa. Nautitaan elämästä.

! Tiesitkö tämän

Vermutin nimi juontaa juurensa saksankielisestä sanasta Wermüt, joka tarkoittaa koiruohoa. Koiruohoa on käytetty vahvojen viinien maustamiseen satoja vuosia. Se tunnetaan myös absintin raaka-aineena. Ja liikaa nautittuna

P9260621.jpg

Vermut goes Cocktails!

"Bar Cónin uudistettu cocktail-lista tuo selkeät ja klassiset maut myös lasiin. Raikkaan syksyiset maut kuten salvia, kaneli, appelsiini sekä päärynä yhdistyvät shakerissa mm. vermutin ja sherryn kanssa makunautinnoiksi, jotka vievät ajatukset Espanjan aurinkoon iltojen pimentyessä. Cocktailit ovat tehty toimivaksi sekä ruokapöydässä että baarin puolella", kertoo Timo Jalkanen Bar Cónin tiskin takaa.

Bar_Con_Vermut.gif

La Hora del Vermut - MON-FRI 16-19 - www.bar-con.fi
Kortteli, Kamppi Shopping Center 5ft floor.

Vermutti teksti pohjautuu osittain Eeva Kolun artikkeliin.