Mimmit juo bisseä pt2. & Kakkua + Vinkit miten järjestät olut-tastingin kotona

PA241525.jpg

Oletko ikinä ajatellut mikä olut sopisi hyvin kakun seuraksi? Tai voiko ylipäätään olutta juoda kakun kanssa? Näihin kysymyksiin etsittiin eilen Bier-Bierissä vastausta olutasiantuntija ja kakkujen rakastajan Anikó Lehtisen johdolla. Huippusuositun "Mimmit juo bisseä - pt.1 irtokarkit" -tapahtuman jatko-osa "pt.2 kakkua ja bisseä" houkutteli eilen paikalle yli 30 innokasta mimmiä. Taivaalliset kakut toimitti paikalle Patisserie Teemu & Markus ja niihin etsimme täydelliset olutkumppanit. 

 1. Tummasuklaamoussea, kirsikkaa ja lakukaramellia + Hapan marjasour
 2. Sitruunaruohoa, valkosuklaata ja passionhedelmää + Sitrus Session IPA
 3. Tonkapapua, maitosuklaata, aprikoosia ja mausteista kurpitsaa + Paahteinen Stout
 4. Mansikkaa, vaniljaa ja sitruunaa + Raikas Witbier

Tässä alla makuparit ja Anikón luonnehdinnat:

PA241476.jpg

Rocket Brewing Company - Ruby Cherry Sour & Tummasuklaamousse, kirsikka, lakukaramelli

Olut on hedelmäisen mehukas, jälkimaultaan hapan, jossa on syvä kirsikan aromi.  Kakku on runsaan suklainen, häivähdyksellä lakritsia ja kirsikkaa. Oluen happamuus leikkaa mukavasti kakun suutuntuman tuhtiutta, kirsikan muodostaessa liiton sekä oluessa että kakussa. Oluen happamus pyöristyy hedelmäisyydeksi kakun runsaan suklaisuuden takia. 

Kokeile kotona: maitosuklaa

PA241500.jpg

Beerbliotek - A Moment of Clarity & Valosuklaa, sitruunaruoho, passionhedelmä

Oluen hauskan pihkainen ja sitruksinen humalan aromi tekee oluesta virkistävän juoman, kun taas kakun makea kermaisuus ja runsaus hivelee suuta. Oluen hieman hapan maku leikkaa kakun voikreemimäistä suutuntumaa, oluen humaloinnin puhdistaessa suuta makupalojen välillä. Oluen sitrusmainen humalointi ja kakun sitruunaruohomaisuus solmivan hienostuneen liiton. Osta hyvinvarustelluista ruokakaupoista, esim K-Citymarket Ruoholahti

Kokeile kotona: valkosuklaa. 

PA241509.jpg

Redchurch - Old Ford Export Stout & Tonkapapu, maitosuklaa, aprikoosi, mausteinen kurpitsa

Paahteinen, hieman hedelmäisen luumuinen tumma olut, jossa on miellyttävän kahvimainen jälkimaku. Kakku on jännittäivän mausteinen ja maultaan tuhdin makea ja siksi oluen paahteisuus leikkaa hauskasti kakun moninaisia makuja oluen muuttuessa mausteisen kakun ansiosta hieman pehmeämmäksi. Tämä nousi suosikkiyhdistelmäksi ja sai koko huoneen huokailemaan ihastuksesta. Kakku on halloween-spesiaali ja sitä on tarjolla Patisserie Teemu & Markuksen Yrjönkadun myymälässä koko viikon ajan.

Kokeile kotona: piparkakku/joulusuklaa
Osta alkosta

PA241495.jpg

Adriaan Wit - mansikka, vanilja, sitruuna

Raikkaan happamassa vehnäoluessa maistuu valmistuksessa käytettävän mausteseoksen  eli gruitin metsäisyys ja hento umami. Kesäisen kevyessä mutta silti makutuntumaltaan täyteläisessä kakussa maistuu tasapainoisesti mansikka ja vanilja, sitruunan raistaessa kokonaisuutta. Olut keventää kakun kermamaista suutuntumaa ja makean kermainen kakku saa oluen maistumaan raikkaammalta ja hedelmäiseltä. Osta Alkosta

Kokeile kotona: jugurttisuklaa


PA241582.jpg

Perusvinkit oluen ja kakkujen yhdistämiseen:

 • Valitse hapan olut, koska juoman happamuus leikkaa täyteläistä kakkua ja sen suutuntumaa. 
 • Voi valita myös sitrusmaisesti humaloidun oluen lempeänmakuisten, mutta hyvin rasvaisten kakkujen kanssa, jolloin oluen humalointi mukavasti leikkaa kakun tuhtiutta suussa. 
 • Tumman suklaisten kakkujen kanssa toimiin joka paahteinen, vahva stout tai porter, joka omalla karhealla paahteisuudellaan pehmentää kakun suklaista katkeruutta tai voimakkaasti hedelmäinen hapanolut, joka leikkaa hedelmäisyydellään suklaan paksua suutuntumaa. 
 • Raikkaat vehnäoluet sopivat hyvin kermaisten kakkujen kanssa, jolloin oluen raikkaus huuhtelee kermaisen suutuntuman pois. 

Järjestä olut ja kakku-tasting! 

Olut ja kakku -pruuvin tavoitteena on löytää yhdistelmiä, jotka maistuvat vielä paremmalta yhdessä kuin erikseen. Valitse arvioitavaksi 4–6 olutta ja 4–6 kakkua/leivonnaista. Oluita ja niiden ruokapareja voidaan maistella yksi kerrallaan keskustellen. Huomiota kiinnitetään parin yhteensopivuuteen ja makuharmoniaan.

Varaa maisteluun tulppaaninmuotoiset lasit, aromilasit tai viinilasit, jokaiselle oluelle omansa,  jokaista maisteltavaa olutta noin 5–10 cl/hlö. Kaada oluet maltillisella vaahdolla, koska liian paksu vaahto vaimentaa tuoksuja. Lisäksi varaa hiilihapotonta vettä laseineen makuhermojen neutralisoimiseen sekä jos haluat, nin arviointilomakkeita.  Varaa myös ruokalautanen, pikkuhaarukat ja lautasliinoja suun neutraloimiseen. 

Tee näin

 • Arvioi ensin pelkkä olut: Nuuhki. Vie lasi lähelle nenää tai työnnä nenä lasiin ja nuuhkaise syvään. Maista. Ota lasista reilu siemaus. Nielaise. Arvioi lopuksi jälkimaku.
 • Maista yhdessä kakkua ja olutta. Laita ensin suuhun ruoka. Kun olet nielaissut sen, siemaise heti olutta perään ja arvioi molemmat maut yhdessä. Maistuuko jompikumpi enemmän? Onko oluen maku parempi ruoan kanssa vai ilman? Onko ruoan maku parempi oluen kanssa vai ilman?

 

Olut ja suklaa-tastingin järjestäminen

 • Valitse 3–4 erityyppistä suklaata oluiden seuraksi.
 • Suklaat otetaan huoneenlämpöön vähintään tuntia ennen tarjoilua. Murra suklaa paloiksi ja annostele lautaselle. Parhaiten suklaan kanssa sopivat oluet, joissa on korkea alkoholipitoisuus ja ryhtiä maussa. Varaa maistelun viereen hieman hedelmiä, kuten päärynää, jolla raikastat suun ennen seuraavaan makupariin siirtymistä.
 • Yleissääntö on, että mitä vaaleampi suklaa, sitä vaaleampi olut. Valkosuklaa sopii parhaiten hyvin vaaleiden oluiden kanssa.

Aniko Lehtinen on pitkän linjan olutasiantuntija ja ruuasta ja juomasta kirjoittava freelance-toimittaja joka pitää myös Punavuori Gourmet - blogia. Anikón viimeisin kirja, viime vuonna jukaistu  "Niin monta Olutta"  on käsikirja oluen valintaan - valitse juuri sinulle paras olut! Jos pelkkä kaunis etiketti ei riitä valintaperusteeksi, ota avuksi tämä kirja.Ruokakauppojen ja Alkon hyllyt notkuvat erilaisia oluita, ja niistä omaan makuun sopivien löytäminen voi tuntua mahdottomalta tehtävältä. Tässä kirjassa eri oluttyypit on jaettu kahdeksaan ryhmään niiden maun perusteella, ja jokaisen tyypin alla esitellään siihen kuuluvat, Suomessa yleisesti saatavilla olevat oluet. Mukana on myös täsmäruokasuositukset, ja lisäksi oluet on pisteytetty, jotta oma suosikki on mahdollisimman helppo löytää. Olutesittelyiden lisäksi kirjassa on erilaisia olutmaistelukokonaisuuksia sekä kiinnostavia pikku tarinoita panimoihin, oluen tarjoilutapoihin sekä oluen historiaan liittyen. Anikó vinkkasi eilen että kirjaa saa nyt vähän päälle kympillä täältä

IMG_4445.jpg
niin-monta-olutta.jpg

Lue myös:

Mimmit(kin) juo bisseä!

"Mimmit Juo Bisseä on tapahtuma joka järjestetään teille kaikille upeille naisille. On aika haudata ennakkoluulot, unohtaa pussikalja-traumat ja hyppätä mukaan tutustumaan laajaan olutmaailmaan. Seuraamalla Bier-Bieriä facebookissa saat ensimmäisenä tiedon seuraavasta tapahtumasta: "Mimmit juo bisseä pt.3"

PA241554.jpg