5x Cócteles - ¿Si, Por Qué No?

PA201028.jpg

Bar Cónin cocktail-listalla dominoi raikkaan syksyiset maut; salvia, kaneli, appelsiini sekä päärynä. Voimakkaiden ja aromaattisten juomien kuten vermutin ja sherryn kanssa yhdistettynä, ne vievät ajatukset suoraan Espanjan aurinkoon. Cocktailit ovat tehty toimivaksi sekä ruokapöydässä että baarin puolella", kertoo Timo Jalkanen Bar Cónin tiskin takaa. Tässä listan viisi lempparia sekä tarinat niiden takaa.

P9260631.jpg
P9260565.jpg

PORQUÉNONI

basarana, lezarria, angostura bítterit

"Olimme Bar Cónin jengin kanssa Masia Can Tutusaus viinitalon tilalla ja sen viinituotannosta vastaavan Raimon Badell:in terassilla, viettämässä harvestin jälkeistä siestaa. Ilta alkoi kääntymään pikkutunneille ja pöytä alkoi täyttymään pulloista. Keksimme jossain vaiheessa yhdistää vermutin ja basaranan, koska Por Qué No?*

*Reissun slogan ¿Si, Por Qué No? tarkoittaa kyllä, miksi ei? Lause lähti liikkeelle siitä kun Ville sanoi, että espanjassa pärjää kahdella sanalla, =kyllä ja Por Qué No =miksi ei. Ensin vastataan kaikkeen Sí, ja jos keskustelukumppani näyttää hämmentyneeltä tokaistaan heti perään Por Qué No. Tästä muotoutui reissun inside-läppä joka käytiin vielä ikuistamassa ennen kotiinlähtöä ihoon, pikkukylän paikallisessa tatuointiliikkeessä. "
- Ville & Anna

PA200988.jpg

HISPANIAN CURE 

mezcal, xante, sitruuna, kaneli siirappi, chili, inkivääri

"Idea sai alkunsa viileistä syysilloista, kun mietin nautinnollista lääkettä tulevaan syysflunssaan. Juomassa yhdistyy savuinen sekä hedelmäinen maailma, parantava chilin tulisuus, kanelin mausteisuus ja inkivääri joka toimii superlääkkeenä, tervetuloa parantelemaan! "
-Tuomas"

P9260295.jpg

GOBE MARTINI

pisco, nordesia blanco, appelsiini bitteri

 "Oma lempiaperitiivini on helposti martini. Gobe Martinissa yhdistyy Latinalaisen Amerikan hedelmäisyys ja aurinkoisuus ikuiseen illallisklassikkoon. Laitoimme ginin tilalle chilestä tulevaa piscoa, ja niin cocktail-listamme sai uuden luottojuoman."
- Timo

P9260396.jpg

SALVATION

cointreau, siderit vodka, salvia siirappi, lime, appelsiini bitteri

"Tämä oli syksyisen illan kokeilu, asiakas halusi jotain raikasta ja kesäistä. Lähdin yhdistämään sitrusta ja salvian yrttisyyttä joista syntyi todella raikas ja fiilikset kesään vievä makuelämys"
- Tuomas

P9260458.jpg

CANELA Y PERA

txurrut blanco, aguardiente tostada, kaneli, päärynä

"Hyllyssämme oli pitkään Espanjan parhaan Albariño-tuottajan rypäle-tisleitä, eli orujoa ilman sen suurempaa huomiota. Näistä pulloista oli saatava jotain aikaan. Saman tarhan raikkaista rypäleistä tehdään yksi tämän hetken lempiviineistäni Zarate Albariño. Atlantilta puhaltava tuuli jättää jälkensä rypäleisiin ja muistuttaa tuoreudestaan, joka huikalla. Oruja toimi ensimmäisellä kokeilukerralla omien lapsuudesta kumpuavien lempparien - kanelin ja päärynän - kanssa. Cocktail toimii hyvin ruokapöydässä tai dinnerin jälkeen"
-Timo

¿Si, Por Qué No?

www.bar-con.fi

Storyn pannarit!

STORYN PANNARIT!


Näyttökuva 2017-11-15 kello 7.37.28.png

Miika Saksi: Stadiin tarvitaan mesta mist saa VÄHINTÄÄN aamusin pannukakkuja! Mielellään tietty 24/7. Voitteko tehä asialle jotain?
Anders Westerholm: Eiköhän me jotain keksitä!
Matti Sarkkinen: Storyssa on alkanut tänään tuotekehitys asian tiimoilta
Miika Saksi: Pistäkää koodia, kun niitä lettuja saa. Muistakaa, ettei mitään täysjyväsontaa, vaan kunnon aitoja, lihottavia ja epäterveellisiä, voilla ja siirapilla. Ja kaikki maholliset extratäytteet (ne maksaa enemmän jotka haluu enemmän).
Matti Sarkkinen: Miika, tuutko ens to klo.09 Storyyn testaamaan ja päättämään mikä pannukakku tulee meidän listalle? Ota joku pannukakku fiilistelijä mukaan.
Miika Saksi: DEAL! Nähään ens to 9.00 Storyssa.

Yllä oleva keskustelu käytiin meidän frendin, stadin jätkän Miika Saksen Facebook postauksessa 14. huhtikuuta 2016. Sitä seuraavana torstaiaamuna Kauppahallin Storyssa kokoontui arvovaltainen pannukakkufiilistelijä-porukka jolle kannettiin pöytä täyteen pannukakkuja. Voittaja, kuohkea piimäpannari joka nykyään kulkee nimellä Storyn pannarit tuli listalle sinä lauantaina jonka jälkeen siitä on tullut Storyn Instagrammatuin annos. Kiitokseksi siitä haluamme nyt paljastaa teille pannareiden ohjeen, niille aamuille kun ei vaan pääse kotoa liikkeelle ennen kuin pannarihimo iskee. Storyn pannarit tarjoillaan aina mascarponevaahdon ja sesongin lisukkeiden kera. Kesällä nautittiin marjoja, talvella kirsikkaa ja nyt syksyn ajan mausteista omenahilloketta. PS. Kokeile ensi kerralla pannarit pekonilla!


PB141123.jpg

Storyn pannarit, omenahilloke ja mascarponevaahto

Storyn pannukakut 4:lle

50g voisulaa
2 kpl munia
100g piimää
30g sokeria
160g vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1,5tl leivinjauhetta
100g täysmaitoa

Sulata voi ja anna sen jäähtyä. Sekoita munien rakenne rikki ja lisää voi, piimä ja sokeri. Sekoita vehnäjauho, leivinjauhe ja suola keskenään ja lisää taikinaan kokoajan sekoittaen. Lisää lopuksi maito, niin saat taikinasta silkkisen tasaisen. Paista pannukakut voissa, miedolla lämmöllä kullanruskeiksi.

Omenahilloke

0,5 kg hapokasta (kotimaista) omenaa
150g taloussokeria
tilkka tummaa rommia
kanelitanko
100g hillosokeria
1 kanelitanko
1/2 sitruunan mehu

Karamellisoi taloussokeri kattilassa, lisää rommi, kuutioidut omenat ja kanelitanko. Lisää hillosokeri ja keittele miedolla lämmöllä noin 10 min, kunnes omenakuutiot ovat pehmenneet. Lisää lopuksi sitruuna.

Mascarponevaahto

200g mascarponea
150g kuohukermaa
1/2 appelsiinin kuori ja mehu

Vatkaa ainekset sähkövatkaimella pehmeäksi vaahdoksi.


3 kriittistä vaihetta.

1. Raaka-aineiden lisäämisen järjestys on tärkeä, jotta taikinasta tulee tasainen ja kuohkea.
2. Omenahillokkeeseen saa paljon makua, kun sokerin karamellisoi - varo, sokeri palaa helposti pohjaan.
3. Pannareiden paistolämpötila on tärkeä, kärsivällisesti miedommassa lämmössä voissa paistettuna saat rapeat reunat.

Moikka Laura! 

Moi, mä oon Laura ja Korttelin Storyn aamiaisvastaava ja paistan viikon aikana jopa 50 annosta Storyn pannareita. Elämäni paras aamiainen oli Floridassa, ensimmäinen aamu meren rannalla, iso annos pannareita ja vaahterasiirappia sekä vadillinen hedelmiä. Pannarit maistuivat taivaalliselta. Ps. Storyn pannarit ovat vielä paremmat kuin nämä olivat. Syön arkiaamuisin jogurttia ja granolaa, sämpylän kinkulla ja paistetulla kananmunalla sekä kahvin maidolla. Viikonloppuaamuna nautin pekoniomeletin tai pannarit. Lempiannokseni valmistaa on omeletti: Hyvän omeletin paistaminen on haastavaa. Storyn kuohkea ja pehmeä omeletti valmistuu näin: kuumalle pannulle kaadetaan munamassa ja sitä liikutellaan jatkuvasti nuolijalla kunnes se on kypsä, sitten vaan täytteet sisälle ja taitetaan keskeltä.

PB141114.jpg

FACTS.
Storyn pannarit ovat wögäburgerin ohella yksi Storyn Instagrammatuin annos! Kiitos siitä ihanat pannarirakastajat.

Andu Avautuu pt7: Yrittämisen sietämätön keveys

AndujaMatti

Tässä sitä taas ollaan. Suunnitelmat seuraavalle vuodelle rupeaa olemaan valmiina. Fiilis on kuitenkin jotenkin ristiriitainen. Mä olen kyllä aina nauttinut suunnitelmien tekemisestä ja uusi vuosi on aina ollut mun lempi juhlia, kun vihdoinkin pääsee taas aloittamaan puhtaalta pöydältä. Toisaalta samaan aikaan tuijotan tässä kalenteria ja vähän tuntuu siltä, että tossa se nyt sitten on. Pitää vain odottaa että aika kuluu ja 2018 saadaan pelattua läpi. Usein havahdun ajattelemasta, että sitten kun tämä seuraava virstanpylväs on saavutettu, niin sittenhän meillä vasta on asiat hyvin. Meidän alalla virstanpylväät ovat useimmiten seuraavia ravintoloita.

Totuus on, ettei ravintolan avajaispäivä ole mikään uskomaton onnellisuuspiikki. Kylmästi voisi todeta, että se on päivämäärä kalenterissa joka tahdittaa tekemistä ja asettaa deadlineja. Kyseiseen päivään latautuu paljon energiaa ja älkää ymmärtäkö väärin - viimeisten iloisten asiakkaiden poistuttua seuraa aina ikimuistoinen hetki, kun istutaan henksun kanssa alas ja rättiväsyneinä kohotetaan malja hienosti tehdylle työlle. Onnistuessamme olemme virittäneet kaupunkia mielenkiintoisemmaksi ja puhaltaneet elämää tilaan joka ei ollut vielä täyttänyt potentiaaliaan. 

Todellinen suola on kuitenkin se hetki, kun asiat sujuvat kuin huomaamattaan. Vakkari siivooja on tehnyt aamulla erinomaista jälkeä, luottotavarantoimittaja on taas ylipirteänä ja raaka-aineet on mintissä, keittiöllä lentää läppä ja sali operoi suvereenisti tuntien asiakkaiden mieltymykset ja tottumukset. On periaatteessa mahdotonta ennustaa missä vaiheessa ravintolaorganismi pääsee tälläiseen “flow-tilaan” jossa homma yksinkertaisesti vain toimii. Välillä siihen menee vuosi ja kuten tiedämme, maailma on täynnä ravintoloita jotka eivät koskaan pääse sitä lähellekään. Pitkäjänteiselle menestykselle tämän balanssin löytyminen on kuitenkin elinehto. Yrittämisen sietämätön keveys.

Totuus on, että todellisuudessa mikään ei mene juuri prikulleen niinkuin suunniteltiin. Mututuntumalla analysoiden kaikki mitä piti tehdä tänä vuonna ns hardware tasolla tehtiin ja software puolellakin ainakin annoimme kaikkemme. Se mikä yrittämisestä kuitenkin tekee mahtavaa on ne mahdollisuudet mistä ei tänä päivänä ole vielä hajuakaan. Nämä pirulaiset eivät meitä kuitenkaan automaattisesti löydä, vaan koko hirviö pitää olla viritettynä vastaanottavaan moodiin. 

Tulevaisuuden ylläreitä aktiivisesti odotellessa on hyvä nauttia tästä hetkestä ja tavoitella olotilaa missä asiat vain sujuu ja aurinko paistaa. Mahdollistetaan tämä lyömällä tänään kalenteriin paras ammattimainen veikkauksemme ensi vuodesta.

-Andu

We Are Travels: Kuvapäiväkirja Italian viinimatkalta iPhonen linssin läpi

We Are Travels: Kuvapäiväkirja Italian viinimatkalta iPhonen linssin läpi

"Viinitie tarjosi minulle tilaisuuden lähteä syksyn sateiden keskellä tutustumaan aurinkoiseen Italiaan muutamalle eri viinitilalle Venetoon. Minulta ei tarvinnut kahta kertaa kysyä, haluanko lähteä mukaan - TOTTAKAI! Matkakavereiksi sain Viinitieltä Katin ja Karoliinan, Story-ravintoloiden Jennin ja Piian, Tavastialta Ninan ja Kaisan, Kellohallilta Heidin ja Karusta Fannyn. All girls dream team siis! 

Mimmit juo bisseä pt2. & Kakkua + Vinkit miten järjestät olut-tastingin kotona

PA241525.jpg

Oletko ikinä ajatellut mikä olut sopisi hyvin kakun seuraksi? Tai voiko ylipäätään olutta juoda kakun kanssa? Näihin kysymyksiin etsittiin eilen Bier-Bierissä vastausta olutasiantuntija ja kakkujen rakastajan Anikó Lehtisen johdolla. Huippusuositun "Mimmit juo bisseä - pt.1 irtokarkit" -tapahtuman jatko-osa "pt.2 kakkua ja bisseä" houkutteli eilen paikalle yli 30 innokasta mimmiä. Taivaalliset kakut toimitti paikalle Patisserie Teemu & Markus ja niihin etsimme täydelliset olutkumppanit. 

  1. Tummasuklaamoussea, kirsikkaa ja lakukaramellia + Hapan marjasour
  2. Sitruunaruohoa, valkosuklaata ja passionhedelmää + Sitrus Session IPA
  3. Tonkapapua, maitosuklaata, aprikoosia ja mausteista kurpitsaa + Paahteinen Stout
  4. Mansikkaa, vaniljaa ja sitruunaa + Raikas Witbier

Tässä alla makuparit ja Anikón luonnehdinnat:

PA241476.jpg

Rocket Brewing Company - Ruby Cherry Sour & Tummasuklaamousse, kirsikka, lakukaramelli

Olut on hedelmäisen mehukas, jälkimaultaan hapan, jossa on syvä kirsikan aromi.  Kakku on runsaan suklainen, häivähdyksellä lakritsia ja kirsikkaa. Oluen happamuus leikkaa mukavasti kakun suutuntuman tuhtiutta, kirsikan muodostaessa liiton sekä oluessa että kakussa. Oluen happamus pyöristyy hedelmäisyydeksi kakun runsaan suklaisuuden takia. 

Kokeile kotona: maitosuklaa

PA241500.jpg

Beerbliotek - A Moment of Clarity & Valosuklaa, sitruunaruoho, passionhedelmä

Oluen hauskan pihkainen ja sitruksinen humalan aromi tekee oluesta virkistävän juoman, kun taas kakun makea kermaisuus ja runsaus hivelee suuta. Oluen hieman hapan maku leikkaa kakun voikreemimäistä suutuntumaa, oluen humaloinnin puhdistaessa suuta makupalojen välillä. Oluen sitrusmainen humalointi ja kakun sitruunaruohomaisuus solmivan hienostuneen liiton. Osta hyvinvarustelluista ruokakaupoista, esim K-Citymarket Ruoholahti

Kokeile kotona: valkosuklaa. 

PA241509.jpg

Redchurch - Old Ford Export Stout & Tonkapapu, maitosuklaa, aprikoosi, mausteinen kurpitsa

Paahteinen, hieman hedelmäisen luumuinen tumma olut, jossa on miellyttävän kahvimainen jälkimaku. Kakku on jännittäivän mausteinen ja maultaan tuhdin makea ja siksi oluen paahteisuus leikkaa hauskasti kakun moninaisia makuja oluen muuttuessa mausteisen kakun ansiosta hieman pehmeämmäksi. Tämä nousi suosikkiyhdistelmäksi ja sai koko huoneen huokailemaan ihastuksesta. Kakku on halloween-spesiaali ja sitä on tarjolla Patisserie Teemu & Markuksen Yrjönkadun myymälässä koko viikon ajan.

Kokeile kotona: piparkakku/joulusuklaa
Osta alkosta

PA241495.jpg

Adriaan Wit - mansikka, vanilja, sitruuna

Raikkaan happamassa vehnäoluessa maistuu valmistuksessa käytettävän mausteseoksen  eli gruitin metsäisyys ja hento umami. Kesäisen kevyessä mutta silti makutuntumaltaan täyteläisessä kakussa maistuu tasapainoisesti mansikka ja vanilja, sitruunan raistaessa kokonaisuutta. Olut keventää kakun kermamaista suutuntumaa ja makean kermainen kakku saa oluen maistumaan raikkaammalta ja hedelmäiseltä. Osta Alkosta

Kokeile kotona: jugurttisuklaa


PA241582.jpg

Perusvinkit oluen ja kakkujen yhdistämiseen:

  • Valitse hapan olut, koska juoman happamuus leikkaa täyteläistä kakkua ja sen suutuntumaa. 
  • Voi valita myös sitrusmaisesti humaloidun oluen lempeänmakuisten, mutta hyvin rasvaisten kakkujen kanssa, jolloin oluen humalointi mukavasti leikkaa kakun tuhtiutta suussa. 
  • Tumman suklaisten kakkujen kanssa toimiin joka paahteinen, vahva stout tai porter, joka omalla karhealla paahteisuudellaan pehmentää kakun suklaista katkeruutta tai voimakkaasti hedelmäinen hapanolut, joka leikkaa hedelmäisyydellään suklaan paksua suutuntumaa. 
  • Raikkaat vehnäoluet sopivat hyvin kermaisten kakkujen kanssa, jolloin oluen raikkaus huuhtelee kermaisen suutuntuman pois. 

Järjestä olut ja kakku-tasting! 

Olut ja kakku -pruuvin tavoitteena on löytää yhdistelmiä, jotka maistuvat vielä paremmalta yhdessä kuin erikseen. Valitse arvioitavaksi 4–6 olutta ja 4–6 kakkua/leivonnaista. Oluita ja niiden ruokapareja voidaan maistella yksi kerrallaan keskustellen. Huomiota kiinnitetään parin yhteensopivuuteen ja makuharmoniaan.

Varaa maisteluun tulppaaninmuotoiset lasit, aromilasit tai viinilasit, jokaiselle oluelle omansa,  jokaista maisteltavaa olutta noin 5–10 cl/hlö. Kaada oluet maltillisella vaahdolla, koska liian paksu vaahto vaimentaa tuoksuja. Lisäksi varaa hiilihapotonta vettä laseineen makuhermojen neutralisoimiseen sekä jos haluat, nin arviointilomakkeita.  Varaa myös ruokalautanen, pikkuhaarukat ja lautasliinoja suun neutraloimiseen. 

Tee näin

  • Arvioi ensin pelkkä olut: Nuuhki. Vie lasi lähelle nenää tai työnnä nenä lasiin ja nuuhkaise syvään. Maista. Ota lasista reilu siemaus. Nielaise. Arvioi lopuksi jälkimaku.
  • Maista yhdessä kakkua ja olutta. Laita ensin suuhun ruoka. Kun olet nielaissut sen, siemaise heti olutta perään ja arvioi molemmat maut yhdessä. Maistuuko jompikumpi enemmän? Onko oluen maku parempi ruoan kanssa vai ilman? Onko ruoan maku parempi oluen kanssa vai ilman?

 

Olut ja suklaa-tastingin järjestäminen

  • Valitse 3–4 erityyppistä suklaata oluiden seuraksi.
  • Suklaat otetaan huoneenlämpöön vähintään tuntia ennen tarjoilua. Murra suklaa paloiksi ja annostele lautaselle. Parhaiten suklaan kanssa sopivat oluet, joissa on korkea alkoholipitoisuus ja ryhtiä maussa. Varaa maistelun viereen hieman hedelmiä, kuten päärynää, jolla raikastat suun ennen seuraavaan makupariin siirtymistä.
  • Yleissääntö on, että mitä vaaleampi suklaa, sitä vaaleampi olut. Valkosuklaa sopii parhaiten hyvin vaaleiden oluiden kanssa.

Aniko Lehtinen on pitkän linjan olutasiantuntija ja ruuasta ja juomasta kirjoittava freelance-toimittaja joka pitää myös Punavuori Gourmet - blogia. Anikón viimeisin kirja, viime vuonna jukaistu  "Niin monta Olutta"  on käsikirja oluen valintaan - valitse juuri sinulle paras olut! Jos pelkkä kaunis etiketti ei riitä valintaperusteeksi, ota avuksi tämä kirja.Ruokakauppojen ja Alkon hyllyt notkuvat erilaisia oluita, ja niistä omaan makuun sopivien löytäminen voi tuntua mahdottomalta tehtävältä. Tässä kirjassa eri oluttyypit on jaettu kahdeksaan ryhmään niiden maun perusteella, ja jokaisen tyypin alla esitellään siihen kuuluvat, Suomessa yleisesti saatavilla olevat oluet. Mukana on myös täsmäruokasuositukset, ja lisäksi oluet on pisteytetty, jotta oma suosikki on mahdollisimman helppo löytää. Olutesittelyiden lisäksi kirjassa on erilaisia olutmaistelukokonaisuuksia sekä kiinnostavia pikku tarinoita panimoihin, oluen tarjoilutapoihin sekä oluen historiaan liittyen. Anikó vinkkasi eilen että kirjaa saa nyt vähän päälle kympillä täältä

IMG_4445.jpg
niin-monta-olutta.jpg

Lue myös:

Mimmit(kin) juo bisseä!

"Mimmit Juo Bisseä on tapahtuma joka järjestetään teille kaikille upeille naisille. On aika haudata ennakkoluulot, unohtaa pussikalja-traumat ja hyppätä mukaan tutustumaan laajaan olutmaailmaan. Seuraamalla Bier-Bieriä facebookissa saat ensimmäisenä tiedon seuraavasta tapahtumasta: "Mimmit juo bisseä pt.3"

PA241554.jpg

Sushibar + Wine: Behind the scenes - uusi menu!

SushibarWine_BTS_171015_HenriJuvonen_9999.jpg

On taas uuden sesongin ja menumuutosten aika! Muutama viikko sitten keräännyimme porukalla Korjaamon Sushibar + Wineen, jossa keittiö oli loihtinut pöydän täyteen uusia sushiehdokkaita. Jatkoon päässeistä olimme yhtä mieltä.

Vege thaimaki. Eräs Fredan vakkariasiakkaista tilaa thaimakin aina vegenä, siitakesienillä. Maistoimme porukalla makin ja totesimme että se on todella herkullinen! Uudelta listalta tulee siis löytymään jatkossa vege-thaimaki, jossa on siitakesieniä, suolapähkinää, korianteria, srirachaa ja teriyaki kastiketta.

Tuna-kappa sashimi. Tonnikalamme jatkaa WWF kalaoppaan vihreällä listalla joten keittiö ideoi siitä raikkaan erikoissashimin. Kevyesti grillatun tonnikalasashimin päällä on salaatti kurkusta, mintusta, suolapähkinästä sekä lime-oliiviöljystä. 

Gomaki:ssa on inside-out makin sisällä paahdettua sipulia sekä avokadoa ja päällä lohta, gomakastiketta ja seesaminsiemeniä. Täyteläinen, makean hapokas Goma-kastike on tuttu meidän lounassalaateista ja se sopii paahdetun sipulin seuraksi täydellisesti.

Thai salad Meidän side-annokset saavat myös kausilisäyksen – raikkaan salaatin, jossa on zucchinia, porkkanaa, minttua ja korianteria raikkaan mausteisessa kastikkeessa.

BEEF, BEEF. BEEF!
Saimme käsiimme upeasti marmoroituneen lihan, joka suorastaan vaati, että se leikataan sashimiksi. Testikeittiössä naudanliha grillattiin kevyesti kauniin väriseksi ja marinoitiin savuaromilla maustetussa soijassa. Sen jälkeen se leikattiin ja maustettiin ponzusoijalla, kevätsipulilla ja seesaminsiemenillä. Nigirin päälle laitettiin valkosipulimajoneesia ja kevätsipulia. Porukassa kuului tyytyväisiä huokauksia. Jatkamme vielä beef-tatakin & -nigirin kehittelyä ja saatatte siis löytää tämän herkun vierailemassa listaltamme hieman myöhemmin!

BEETS by Sushibar. Viime syksyn huippusuosittu punajuurimaki tekee paluun syksyksi. Inside out- rullan sisällä on kotimaista punajuurta, tuorejuustoa, tuoretta kirveliä, saksanpähkinää ja teriyaki-kastiketta.

PA030051.jpg

Jos kävelit viime sunnuntaina Uudenmaankadun Sushibar + Winen ohi, et voinut olla huomaamatta meidän puuhia. Ravintola oli täytetty valokuvauskalustolla, ihmisillä sekä yhdellä isolla koiralla. (Neo oli ilmoittautunut vapaaehtoiseksi testaamaan kuvauksesta ylijääneet sushit). Uutuussushit on nyt testattu ja kuvattu ja uusi menu julkaistaan marraskuun alussa!

SushibarWine_BTS_171015_HenriJuvonen_9967.jpg
SushibarWine_BTS_171015_HenriJuvonen_9969.jpg
PA150417.jpg
PA150428.jpg
PA150401.jpg
PA150400.jpg
SushibarWine_BTS_171015_HenriJuvonen_0005.jpg
PA150421.jpg
PA150412.jpg
PA150383.jpg

Sushibar + Wine uutiset:


Sushibar + Wine City

Kyllä! Kaupungilla velloneet huhut pitävät paikkansa. Uusi Sushibar + Wine City avataan joulukuussa Citycenteriin, upeaan kulmatilaan Saarisen pihan äärelle.  "Olemme puhuneet pitkään kantistemme kanssa, että ihan ydinkeskustassa pitäisi olla Sushibar+Wine. Tehtävä oli helpommin sanottu kun tehty, ja etsimme oikeaa sijaintia pitkään. Aivan keskeltä kaupunkia löysimme vihdoin paikan, johon pystymme luomaan ihan oman tunnelman. Isot, lattiasta kattoon aukeavat ikkunat muistuttavat paljon Uudenmaankadun tilaamme ja avaavat upean näkymän Saarisen pihan urbaaniin sykkeeseeen”


Beats, Bubbles & Sushi

Uudenmaankadun Sushibar + Winen afterwork Beats, Bubbles & Sushi järjestetään joka kuukauden viimeinen keskiviikko klo 18-22! Viini virtaa ja musiikista vastaa vaihtuvat DJ:t jotka soittavat tuoreimmat soundit urbaanista rytmimusasta elektronisempiin bängereihin. Sushia, kuplia ja hyvää musaa = täydellinen keskiviikkoilta!  Normaaliin tapaan ei pöytävarauksia, first come first served. Lämpimästi tervetuloa, kutsu kaverit messiin. ♥

Levareiden takana:
25.10. MUMIN, 29.11. DJ Luoma, 27.12. Sansibar, 31.1. Mitja Nylund, 28.2. Yasu Benjamin

Nousussa: Vermutti + mikä ihmeen La Hora del Vermut?

P9190220.jpg

Espanjassa kulutetaan eniten vermuttia maailmassa, mutta perinteikäs juoma tekee paluuta muuallakin.  Espanjassa vermutti on niin tärkeä juoma, että sen nauttimiselle on oma termikin: la hora del vermut, “vermuttitunti”. Se pitää sisällään paljon muutakin kuin vermutin juomista – yhtä tärkeää on napostelu ja ystävien kanssa seurustelu.

20161201_BarCon_HenriJuvonen_5226.jpg

La Hora del Vermut

On arki-iltapäivä Bar Cónin lautalla ja kello lähenee neljää. Avokeittiöstä nousee tiskille toinen toistaan herkullisemman näköisiä leipäpalasia eli Pintxoja, leikkeleitä, juustoja ja oliiveja. Salissa musiikin volyymi nousee ja kaiuttimista kuuluvat vibat saa jalan väpättämään juuri sopivasti. Hyllyissä ja kylmäkaapeissa koreilee värikkäitä ja houkuttelevan näköisiä pulloja ja baarimikot täyttävät soodasifoneita vedellä. Lasikatto sekä ulkona oleva pimeys yhdistettynä violetin- sekä punaisen sävyisiin valoihin värjää lautan upean väriseksi. Täällä ei ole vaikea unohtaa arjen kiireitä ja tehdä illan mittainen matka Barcelonaan. On Bar Cónin vermuttitunnin aika! Tämä tunti on mielestämme niin nerokas että pidensimme sen suoraan kolmen tunnin mittaiseksi. Viva el Vermut

P8171406.jpg

Vermutti

Vermutti on yksinkertaisesti ilmaistuna väkevöity viini, joka on maustettu erilaisilla yrteillä, hedelmillä, kasvien juurilla ja mausteilla. Mausteet uutetaan alkoholiin, joka sitten sekoitetaan puna- tai valkoviiniin ja makeutetaan karamellisoidulla sokerilla. Vermutin tärkein rakennuspalikka on viini, joka määrittelee pitkälti myös vermutin laadun.

Vermuttia valmistetaan eri puolilla maailmaa, Espanjan lisäksi etenkin Italiassa ja Ranskassa. Espanjalaiset vermutit ovat merkittävästi edellä mainittuja aromaattisempia. Myös viinit ovat Espanjassa runsaita, joten niistä saadaan vermuteille tukeva runko.

Bar Cón haluaa esitellä suomalaisille barcelonalaisen tavan nauttia vermuttia: porukassa rentona seurustelujuomana tapasten kera. Espanjassa vermutti nautitaan usein sellaisenaan soodalla ja jäillä. Lasiin lisätään appelsiinisiivu, toisinaan oliivi. Kyytipoikana napostellaan sipsejä, oliiveja, sardelleja tai cocktail-kurkkuja.

Bar Cónin vermuttilista on pohjolan laajin ja se painottuu erityisesti nuorekkaisiin ja persoonallisiin tuottajiin. Juomalista sisältää vermutteja kaikista makukategorioista. Listalta löytyy muun muassa San Bernaben Gran Reserva-vermutti, jonka maustamiseen on käytetty 49 erilaista kasvia. Maistelemalla muutamaa erilaista vermuttia huomaa pian, kuinka laaja tyylien kirjo onkaan. 

Vermutti on tärkeä osa monia klassikkococktaileja kuten dry martinia ja negronia, mutta Bar Cónin suosikkiresepti kuuluu seuraavasti: otetaan pullo vermuttia ja pöydällinen ystäviä. Lisätään jäitä ja appelsiinisiivu, tilataan vähän tapaksia ja jätetään kiireet hetkeksi omaan arvoonsa. Nautitaan elämästä.

! Tiesitkö tämän

Vermutin nimi juontaa juurensa saksankielisestä sanasta Wermüt, joka tarkoittaa koiruohoa. Koiruohoa on käytetty vahvojen viinien maustamiseen satoja vuosia. Se tunnetaan myös absintin raaka-aineena. Ja liikaa nautittuna

P9260621.jpg

Vermut goes Cocktails!

"Bar Cónin uudistettu cocktail-lista tuo selkeät ja klassiset maut myös lasiin. Raikkaan syksyiset maut kuten salvia, kaneli, appelsiini sekä päärynä yhdistyvät shakerissa mm. vermutin ja sherryn kanssa makunautinnoiksi, jotka vievät ajatukset Espanjan aurinkoon iltojen pimentyessä. Cocktailit ovat tehty toimivaksi sekä ruokapöydässä että baarin puolella", kertoo Timo Jalkanen Bar Cónin tiskin takaa.

Bar_Con_Vermut.gif

La Hora del Vermut - MON-FRI 16-19 - www.bar-con.fi
Kortteli, Kamppi Shopping Center 5ft floor.

Vermutti teksti pohjautuu osittain Eeva Kolun artikkeliin. 

Syksyn herkullisin punajuuri-suklaakakku ja 10 kysymystä Markus Hurskaiselle

P9260432-2.jpg

Tänään klo 20:00 meidän Markus eli Patisserie Teemu & Markuksen, Storyn ja OX:in yksi perustajista Markus Hurskainen tekee tv-debyyttinsä. Koko Suomi Leipoo-ohjelmassa kaksitoista kisaajaa kilpailee Suomen parhaan kotileipurin tittelistä Markuksen tiukan silmän alla. Suuntasin eilen Itä-Helsinkiin, Patisserien uusiin tuotantotiloihin leipomaan Markuksen kanssa syksyisen kakun jossa yhdistyy kaikki parhaat asiat. Porkkanakakun mausteisuus, tumma suklaa, punajuuren mehevyys, kuohkea lakritsituorejuusto sekä aniksella maustetut punajuuret. Kakku oli taivaallinen (kuten myös taikina) - voisin jopa väittää että yksi parhaimmista kakuista joita olen maistanut.

Sain kakun lisäksi kotiinviemisiksi juuri uunista tulleen Patisserien uutuusleivän, Emmer-Levainin joka oli napakymppi, rapea kuori, makeahko emmer-vehnä, täydellinen sitko ja upea happamuus. Patisserien kakkuja, leivonnaisia, pullaa sekä leipiä löytyy oman Yrjönkadun myymälän lisäksi Storysta, sekä Vanhasta Kauppahallista että Korttelista.


Mausteinen punajuuri-tummasuklaakakku lakritstuorejuustokuorrutteella

1 x 26-28cm pyöreä kakku

Kakkupohja
4 kpl kananmunaa
200g fariinisokeria
200g ruokokidesokeria
200g voisulaa
280g vehnäjauhoja
¼ tl suolaa
1rkl leivinjauhetta
2tl jauhettua kanelia
2tl jauhettua inkivääriä
1rkl jauhettua kardemummaa
200g raastettua raakaa punajuurta (valmista)
70g tummaa suklaata rouhittuna tai pieninä nappeina

Täyte:
600g maustamatonta tuorejuustoa
100g tomusokeria
1,5 rkl raakalakritsijauhetta
2dl vispikermaa

Koristepunajuuret:
100g sokeria
200g vettä
2 keskikokoista punajuurta
5kpl tähtianiksia (tai muita suosikkimausteitasi)

P9260102.jpg

Valmista kakkupohja:

Kuori ja raasta punajuuret esim. käsiraastimen karkeimmalla terällä. Voitele n.26-28cm halkaisijaltaan oleva irtopohjavuoka tai kakkurengas kevyesti voilla. Vatkaa munat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Nostele joukkoon sulatettu voi kolmessa osassa nuolijalla. Nostele sekaan loput kuivat aineet (yhteensekoitettuna). Tämän jälkeen sekoita joukkoon ensin punajuuriraaste ja lopuksi tumma suklaa.

P9260201-2.jpg

Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada tämän jälkeen voideltuun kakkuvuokaan. Paista 180c n.25-30min tai kunnes kakku on kypsä. Testaa kakun kypsyys esim. hammastikulla. Kun kakku on jäähtynyt, irroita vuoasta.

P9260285-2.jpg

Valmista täyte:

Vatkaa käsivatkaimella tai yleiskoneessa melalla tuorejuusto, tomusokeri ja raakalakritsijauhe sekaisin. Lisää kermaa vähitellen koko ajan vatkaten ja vatkaa lopulta kuohkeaksi siten, että massa pitää muotonsa nostettaessa. Varo ylivatkaamista, jotta massa ei juoksetu.

P9260312-2.jpg

Valmista koristeet: (voi valmistaa jo hyvissä ajoin ja säilöä omassa sokeriliemessään)

Pese punajuuret huolellisesti ja leikkaa ohuen ohuiksi viipaleiksi esim. mandoliinilla tai terävällä veitsellä. Kiehauta kattilassa vesi, sokeri ja tähtianikset. Lisää punajuuriviipaleet ja hauduttele matalalla lämmöllä hiljaa poristen n.45min tai kunnes punajuuret ovat kypsiä ja läpikuultavia. Jäähdytä ja säilö omassa liemessään.

P9260107.jpg

Kakun kasaaminen:

Leikkaa jäähtynyt kakku keskeltä halki. Levitä alapuoleksi jäävään puoliskoon vajaa puolet tuorejuustotäytteestä tasaiseksi kerrokseksi ja laita kansi päälle. Pursota kanteen haluamallasi tyllalla loppu tuorejuusto kauniiksi napeiksi. Kuivaa punajuurisiivuja hieman paperilla ja levitä ne tasaisesti lomittain päällimmäisen tuorejuustokerroksen päälle. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua.

P9260371-2.jpg

Koristeluvinkki.

Voit myös taitella punajuurisiivut muistuttamaan kukan terälehtiä, tee taite keskelle, nipistä kulmasta ja paina kiinni kakkuun. 

P9260413-2.jpg
3 vinkkiä täydelliseen kakkuun

1) vatkaa munat&sokerit mieluummin hitaalla teholla pitkään kuin kovaa ja nopeaan, näin saat kuohkeamman lopputuloksen
2) ole tarkka paistoajan ja -lämmön kanssa, kaikki uunit käyttäytyvät hieman eri tavalla
3) varo ylivatkaamasta täytekreemiä ettei se pääse juoksettumaan
— Markus Hurkainen / Kakkumestari

P9260378-2.jpg

10 kysymystä Markukselle

Bravuurini
Mä väittäisin, että viikonloppumeininkeihin takapihalla mustassa munassa piitkään kypsytetty possun kylki ja arkisin mulla on kyllä musta vyö erilaisissa lihabullissa!

Rakkain ruokamuisto
Ensimmäinen kerta Demossa syömässä ehkä 2004 päräytti nuoren kokin makupaletin aevan sekasin ja siitä tärähti kunnolla halu kehittyä ammatissa. Ja tietysti ehdat isotätien tekemät karjalanpiirakat-huhhuh!

Tärkein neuvo kotileipurille
Anna tekemiselle aikaa ja ole kärsivällinen, simppelit asiat on yleensä haastavimpia ja aina ei mene niin kuin siinä ruotsalaisessa lifestyle-ohjelmassa mutta tekeminen opettaa!

Mitä uutta leipomusta kehittelet tällä hetkellä?
Ensi kesälle pitäis tässä parin viikon sisään saada pari uutta kerrostyyppistä hääkakkua aikaan kun kuvaukset kovasti lähestyy.

Mitä opit ohjelman aikana kotileipureilta
Yksittäisten reseptien lisäksi tietynlaista nöyryyttä, koska kilpailijat ovat kotileipureita ja lähtökohtaisesti kotona perhe ja läheiset ovat suurimmat arvostelijat. Kilpailutilanteessa itsensä täysi likoonlaittaminen ja leuka pystyssä tuotteiden tuonti arvioitavaksi voi olla todella stressaavaa ja se ylpeys millä kilpailijat teki tätä hommaa, teki myös meikäläiseen vaikutuksen.

Hulluin hetki kuvauksissa
Huh, tää oli hullu proggis kaikinpuolin! Sanotaan, että hullu porukka, jonka kanssa pääsi tekemään tätä oli jotain aivan törkeän upeeta ja koko kuvausaika oli yks hullu kupla.

Kuinka monta keltuaista meni rikki valkuaisiin?.
Kilpailijat olivat niin kovatasoisia, että ei paljoa mennyt (valitettavasti) raaka-aineet sekasin.

Millainen on sun normipäivä on? 
Herätys 02-05-> vaatteet niskaan, hampaat puhtaiksi, koira pihalle, kahvia termokseen ja vartin ajo leipomolle->sopivasti säätämistä leipien, kakkujen ja asiakkaiden kanssa-> 13-15 keskustaan palaveeraamaan->16-17 kotiin->lapsen kanssa hengailua, safkaa, sportit ja unille 22-23

Mitä leipoisit kauden-raaka aineista: 
Ehdottomasti yllä olevan kakunAivan ihana syksyinen, mausteinen porkkanakakku-henkinen pläjäys, jossa punajuuren makeus, fariinisokeri, mausteet tumma suklaa yhdistyy tuorejuustoon: täydellistä.